
Beskæftigelse
Færre langvarige overførelsesmodtagere, men vi er ikke i mål
18. september 2023
Debatindlæg
Fremgangen i dansk økonomi har bidraget til, at flere har fået foden inden for på arbejdsmarkedet - men der er fortsat mange, som modtager midlertidige overførelser i for lang tid.
Af Michael Drescher, chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening.
Når det regner på præsten, drypper det på degnen. Det gamle ordsprog er blevet flittigt brugt i tidernes løb og kan også bruges til at beskrive udviklingen på arbejdsmarkedet. Fremgangen i dansk økonomi med kraftigt stigende beskæftigelse og faldende ledighed kommer nemlig også langvarige overførelsesmodtagere til gode.
Nye tal, som DA har udarbejdet, viser, at antallet af personer, der har modtaget midlertidige overførelser i over et år, er faldet de to seneste år. Midlertidige overførelser omfatter f.eks. dagpenge, kontanthjælp og ressourceforløb, men er uden fleksjob, førtidspension og øvrige tilbagetrækningsordninger.
Når antallet af langvarige overførelsesmodtagere nu er begyndt at falde, hænger det sammen med, at langvarige overførelsesmodtagere typisk reagerer med en forsinkelse i forhold til konjunkturerne.
Faldet de seneste to år betyder, at antallet af langvarige overførelsesmodtagere mellem 18 og 64 år udgjorde knap 125.000 personer i maj 2023. Det er 36.000 færre personer end i maj 2019 – før corona – og det laveste niveau i mere end ti år.
Faldet er størst blandt langvarige modtagere af kontanthjælpsydelser, hvor antallet er faldet med 27.000 personer, men der har også været et fald i blandt andet antallet af dagpengemodtagere med 4000 personer samt personer på ressourceforløb, hvor faldet har været på 5000 personer.
Faldet i langvarige overførelsesmodtagere er en af efterhånden mange succeshistorier på arbejdsmarkedet de seneste år.
En del af faldet i antallet af langvarige overførelsesmodtagere skyldes desværre, at der har været en stigende tilgang til blandt andet førtidspension.
Det har også været stor succes med at få flere seniorer og internationale medarbejdere i beskæftigelse, ligesom ledigheden er på et meget lavt niveau. Kort sagt har fremgangen i dansk økonomi bidraget til, at flere har fået foden inden for på arbejdsmarkedet. Men 125.000 personer, som har modtaget midlertidige overførelser i over et år, er fortsat et for højt tal. Særligt, når næsten halvdelen har været på overførelser i over tre år. Det er derfor vigtigt, at vi skaber grobund for, at faldet i antallet af langvarige overførelsesmodtagere kan fortsætte ved at nytænke dele af vores beskæftigelsespolitik.
I sidste uge fremlagde DA 15 nye forslag, der øger beskæftigelsen med op imod 25.000 personer, og hermed sikrer virksomhederne flere medarbejdere. Det omfatter, at modtagere af kontanthjælpsydelser som udgangspunkt skal mødes som jobparate, en bedre beskæftigelsesindsats samt mindre regulering af overførelserne, så det bliver mere attraktivt at tage et arbejde frem for at være på offentlige forsørgelse.
En del af faldet i antallet af langvarige overførelsesmodtagere skyldes desværre, at der har været en stigende tilgang til blandt andet førtidspension. Derfor foreslår DA også at forenkle og modernisere ordningerne for førtidspension og fleksjob, herunder sikre en ensartet praksis for tilkendelse på tværs af landet.
Disse forslag håber vi, at regeringen vil lade sig inspirere af, når den i løbet af efteråret skal komme et stort skridt nærmere på at opfylde deres reformmålsætning på 45.000 flere i arbejde
Økonomisk kommentar bragt i Børsen den 18. september 2023.