Beskæftigelse
Rekordfå unge modtager kontanthjælp
18. april 2023
DA Analyse
Andelen af unge, der modtager kontanthjælp, har ikke været lavere end nu, og vi skal tilbage til tiden lige før finanskrisen for at se tilsvarende niveauer, viser DA’s analyse.
En rekordlav andel af unge mellem 16-29 år modtog kontanthjælp i 2022.
Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har kigget nærmere på.
I 2022 var det således 3,2 pct. af de unge i alderen 16-29 år, som modtog kontanthjælp. Det svarer til omtrent 33.500 unge.
Til sammenligning lød tallet på 4,6 pct. i 2017, mens det var 5,4 pct. i 2012. Faktisk skal vi tilbage til 2007 og 2008, før tallene var tæt på 2022’s rekordtal. Her var det nemlig 3,3 pct. af de unge, der modtog kontanthjælp, begge år.
Det vidner om, at flere unge er kommet godt ind i arbejdsfællesskabet sammenlignet med tidligere:
- Mange unge bidrager til arbejdsmarkedet ved enten allerede at være i job eller ved at kvalificere sig til at tage et arbejde gennem uddannelse. Det er meget positivt, at de unge i så høj grad er en del af arbejdsfællesskabet, og at så mange unge har en udsigt til at kunne forsørge sig selv, siger vicedirektør for beskæftigelse og arbejdskraft i Dansk Arbejdsgiverforening, Erik E. Simonsen.
De unge er også lykkes bedre med at følge med den generelle udvikling i befolkningen de seneste år, viser DA’s analyse.
I 2022 var forskellen i andelen af kontanthjælpsmodtagere blandt de unge og den øvrige arbejdsstyrke på 1,0 pct.point. Til sammenligning var forskellen på 2,1 pct.point i 2012.
Det er helt centralt at holde fast i den tendens.
- Vi har tidligere set, at andelen af unge, som modtog kontanthjælp, var en del højere end blandt den øvrige befolkning, men flere unge end tidligere finder nu beskæftigelse eller tager en uddannelse i stedet. Det er godt, for mange virksomheder har brug for flere medarbejdere, siger Erik E. Simonsen.
Trods den lave andel af unge på kontanthjælp, er der imidlertid fortsat omtrent 45.000 unge, som hverken er i job eller under uddannelse. Den gruppe af unge må vi ikke glemme, selvom det går godt for flertallet af unge, lyder det fra DA’s vicedirektør.
- Vi må bare ikke risikere, at grundfortællingen om den unge generation bliver, at de er uden for arbejdsfællesskabet. For det er langt de fleste unge ikke. De unge, som ikke har kunnet finde fodfæste på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet, skal vi naturligvis hjælpe, så de kan forsørge sig selv. Både for deres egen skyld, men også for samfundets og virksomhedernes skyld, siger Erik E. Simonsen.