
Beskæftigelse
Samfundet taber, hvis vi overser talenter
18. august 2023
Debatindlæg
Pride-ugen er en god anledning til at minde hinanden om, at alle talenter skal i spil i dansk erhvervsliv. For lighed er ikke en selvfølge. Det er noget, vi har kæmpet for. Og det er noget, vi skal kæmpe for hver dag.
Af Lars Sandahl, Brian Mikkelsen, Troels Blicher Danielsen og Jacob Holbraad, administrerende direktører i henholdsvis Dansk Industri, Dansk Erhverv, TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk Arbejdsgiverforening
Igen i år står arbejdsgiverne klar med opbakning til Copenhagen Pride. Det gør vi for at markere og understrege, at der skal være plads til alle på arbejdsmarkedet. Og det er med god grund, at virksomhederne vægter mangfoldighed og fællesskaberne højt.
For selvom det måske kan lyde banalt, så er danske virksomheder og samfundet helt afhængige af, at vi får alle talenter i spil, så alle på tværs af køn, seksuel orientering, alder, handicap, religion og etnisk tilhørsforhold kan udfolde deres fulde potentiale.
Derfor er Pride-ugen også en god anledning for alle til at være opmærksomme på, hvordan man undgår, at ubevidste bias spiller ind i ansættelsesprocessen, og om man har behov for eventuelt at gøre noget anderledes end i dag. Selvom arbejdsgivere altid vil og skal gå efter at ansætte den bedst kvalificerede medarbejder, så kan ubevidste bias betyde, at man har en tendens til at ansætte folk, som ’’ligner’’ dem, der står for ansættelsen.
Derfor er det også positivt, at langt de fleste virksomheder er bevidste om mulige bias og er gode til at sætte stort fokus på personlige kompetencer og egenskaber.
Selvom det måske kan lyde banalt, så er danske virksomheder og samfundet helt afhængige af, at vi får alle talenter i spil, så alle på tværs af køn, seksuel orientering, alder, handicap, religion og etnisk tilhørsforhold kan udfolde deres fulde potentiale.
Tværtimod kan en mangfoldig og alsidig medarbejdergruppe danne grundlag for, at virksomheden får glæde af flere forskellige synsvinkler på opgaveløsningen, og at der kommer nye forslag til forandringer og udviklinger. Og det er mange virksomheder gode til at bruge fordelagtigt.
Mange virksomheder er allerede meget opmærksomme på det, og der findes ikke nødvendigvis én simpel vej at gå. Forskellige virksomheder kræver forskellige løsninger, og det er naturligvis helt op til den enkelte arbejdsplads, om og i givet fald hvad de vil gøre anderledes i deres ansættelsesproces. Men man kan med fordel forholde sig til dette og overveje, hvilke gode ideer man kan bringe i spil. Derudover er det naturligvis afgørende, at såvel arbejdsgivere som kolleger arbejder målrettet for, at alle medarbejdere føler sig velkomne og mødt med respekt, når de træder ind på arbejdspladsen.
Heldigvis har vi verdens bedste arbejdsmarked med fantastiske medarbejdere og virksomheder. Derfor er vi helt overbeviste om, at de bedste og mest frugtbare løsninger findes lokalt på den enkelte arbejdsplads, hvor dogmatiske regler og bureaukrati ikke står i vejen for alt det gode, som skabes lokalt. Samtidig er vi helt sikre på, at alle vinder på en mangfoldig arbejdsplads.
Så lad os bruge Pride-ugens fejring af mangfoldighed til at minde hinanden om, at alle talenter skal i spil, ligesom vi hver dag skal overveje, om vi kan gøre endnu mere for at skabe de bedste muligheder for et mangfoldigt arbejdsmarked. God Pride!
Debatindlæg bragt i Børsen den 18. august 2023.