Beskæftigelse
Vi har hårdt brug for internationale medarbejdere
9. maj 2023
Debatindlæg
Dansk erhvervsliv har hårdt brug for internationale medarbejdere. Derfor er der brug for en aftale, der sikrer et langsigtet, forudsigeligt og attraktivt grundlag for, at internationale medarbejdere kan komme til Danmark.
Af Erik Simonsen, vicedirektør for beskæftigelse og arbejdskraft i Dansk Arbejdsgiverforening.
Ali Aminali (AA) gav den fuld gas i sin kommentar i Berlingske den 2. maj, hvor han er stærkt kritisk over for at gøre det lettere at rekruttere internationale medarbejdere til Danmark, som blandt andre KLAR-partierne foreslår. Men AA går galt i byen på adskillige måder i sit indlæg.
Først og fremmest har han den fejlagtige opfattelse, at ”danskere snildt kunne varetage” de job, som danske virksomheder vil ansætte udlændinge til. Men virkeligheden er jo, at ledigheden i Danmark er så lav (aktuelt 2,8 procent), at det til mange job ganske enkelt ikke er muligt at rekruttere egnede kandidater. Cirka 60.000 job, der bliver slået op i løbet af et halvt år, kan slet ikke besættes, og derfor mangler både den private og offentlige sektor medarbejdere i stort omfang.
AA fremmaler derudover et helt skævt billede af, at seniorer ”bliver valgt fra og står arbejdsløse”, fordi virksomhederne vil have ”frisk, billigt blod”. Men reelt er virkeligheden, at antallet af beskæftigede på 60 år og derover er steget med hele 136.000 de seneste 10 år, og ledigheden for den aldersgruppe er fuldstændigt på niveau med hele befolkningen – nemlig 2,8 procent.
Cirka 60.000 job, der bliver slået op i løbet af et halvt år, kan slet ikke besættes, og derfor mangler både den private og offentlige sektor medarbejdere i stort omfang.
Derudover får AA blandet diskussionen om internationale medarbejdere godt og grundigt sammen med debatten om udlændingepolitik. Det er helt forkert, fordi medarbejdere fra udlandet jo kun har ret til ophold i Danmark, så længe de arbejder til en sædvanlig løn. Hvis de mister jobbet, kan de ikke blive i landet. De har heller ikke ret til offentlig forsørgelse og er i det hele taget en meget stor nettogevinst for Danmark.
I dansk erhvervsliv har vi hårdt brug for internationale medarbejdere, og derfor glæder vi os over, at både KLAR-alliancen og regeringen er kommet med gode forslag til, hvordan det kan gøres nemmere og hurtigere at rekruttere medarbejdere fra udlandet. Og vi håber, at et bredt flertal i Folketinget kan finde sammen om en aftale, der sikrer et langsigtet, forudsigeligt og attraktivt grundlag for, at internationale medarbejdere kan komme til Danmark. Naturligvis på ordentlige og sædvanlige vilkår på det danske arbejdsmarked.
Debatindlæg bragt i Berlingske den 9. maj 2023.