
Beskæftigelse
Brug for bedre prognoser for internationale medarbejdere i Danmark
26. maj 2025
Debatindlæg
Af Anders Borup Christensen, cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening.
Hver gang Finansministeriet opdaterer deres langsigtede fremskrivning, så kan man være sikker på én ting: Nemlig at de finder flere penge. At Finansministeriet opjusterer det såkaldte finanspolitiske råderum har været reglen snarere end undtagelsen i de seneste år.
Derfor har Finansministeriet (FM) annonceret et metodeeftersyn af deres mellemfristede fremskrivning. Det er meget velkomment, da vi naturligvis har brug for retvisende fremskrivninger, når politikerne skal planlægge den økonomiske politik.
En væsentlig kilde til de gentagne opjusteringer af råderummet har været, at FM har undervurderet udviklingen i antallet af internationale medarbejdere. Antallet af internationale medarbejdere på det danske arbejdsmarked er steget massivt, og de har siden 2010 stået for en tredjedel af beskæftigelsesvæksten. DA har beregnet, at de 220.000 internationale medarbejdere, som der i dag er i Danmark for at arbejde, styrker årligt de offentlige finanser med 27 mia. kr.
Den store og stigende betydning for dansk økonomi betyder, at det er afgørende at kunne forudsige udviklingen i denne gruppe, hvis man vil lave retvisende fremskrivninger. I FM’s eftersyn af regneprincipperne bør de internationale medarbejdere derfor være et centralt tema. Og der er flere oplagt steder, hvor fremskrivningerne kan forbedres.
På kort sigt skal vi have bedre styr på, om den aktuelle fremgang i de internationale medarbejdere er et varigt fænomen eller i højere grad skyldes, at dansk økonomi lige nu er stærk med gode jobmuligheder.
Lige nu antages fremgangen at være permanent i FM’s regnemaskine, hvorfor det også har øget råderummet i 2030. Men er fremgangen i stedet midlertidig og skyldes gode konjunkturer, så vil stigningen være væk, når konjunkturerne igen bliver normale. I det scenarie skal stigningen i de internationale medarbejdere ikke påvirke råderummet. Det er centralt for vurderingen af de offentlige finanser, at FM får bedre styr på det.
På længere sigt er fremskrivningerne også alt for forsimplede. Den nuværende fremskrivning antager bare en fast årlig tilgang af internationale medarbejdere baseret på de seneste års udvikling og tager slet ikke højde for demografien i de lande, hvor de internationale medarbejdere i Danmark kommer fra.
Demografien i de østeuropæiske lande, som er en vigtig kilde til medarbejdere for dansk erhvervsliv, vil møde kraftig modvind i de kommende år. I Polen vil der fx være 26 pct. færre 25-49-årige i 2040 sammenlignet med i dag, mens der i Rumænien vil være 24 pct. færre. Alene fra de to lande er der i dag over 60.000 fuldtidsbeskæftigede i Danmark.
FM’s nuværende fremskrivning tager ikke højde for denne demografisk modvind og risikerer altså at overvurdere antallet af medarbejdere fra de østeuropæiske lande på længere sigt. Derved risikerer vi også, at FM’s vurdering af de offentlige finansers langsigtede tilstand er for gunstig.
Bragt i Børsen den 26. maj 2025.