Seniorer over 70 år er en kæmpesucces på arbejdsmarkedet

Beskæftigelse

Seniorer over 70 år er en kæmpesucces på arbejdsmarkedet

Debatindlæg

I løbet af foråret skal Folketinget stemme om at hæve folkepensionsalderen til 70 år i 2040. I ugen efter påske var der førstebehandling af lovforslaget i folketingssalen og samtidig også en lang og intens debat om emnet.

Som et indspark til debatten har DA lavet en ny analyse, som viser, at seniorer over 70 år allerede og i stigende grad er en aktiv del af arbejdsmarkedet. Der er ifølge Eurostat faktisk kommet dobbelt så mange 70-74-årige i beskæftigelse på tre år. Tidligere har beskæftigelsen blandt denne gruppe af seniorer ligget lavere i Danmark sammenlignet med Sverige og Norge, men nu ser billedet anderledes ud.

Ved udgangen af 2024 var godt 14 pct. af de 70-74-årige i arbejde i Danmark. Det er flere end i begge vores skandinaviske nabolande, og det er ikke kun dem, som danske seniorer giver baghjul. Det gælder også alle øvrige EU-lande. Danske seniorer mellem 70 til 74 år har haft den største stigning i beskæftigelsen fra 4. kvartal 2021 til 4. kvartal 2024 blandt alle EU-lande. Det er en ekstremt positiv udvikling.

Succesen blandt seniorer over 70 år skyldes i høj grad kloge reformer, der er gennemført de seneste 20 år. Folkepensionsalderen er gradvist blevet sat op, og efterlønsordningen er de facto under afvikling. Det har ændret normerne for, hvornår man trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Derudover er der blevet indført økonomiske incitamenter i form af seniorpræmie og ingen modregning af arbejdsindkomst i folkepensionen. På de enkelte arbejdspladser er der samtidig gode muligheder for fleksible arbejdstider og efteruddannelse, som fremmer, at seniorerne bliver i job. Endelig bidrager de gode konjunkturer selvfølgelig også.

Debatten i folketingssalen og medierne afslører, at der er røster, der vil stoppe stigningen i pensionsalderen og dermed ikke vil stemme for, at den stiger til 70 år i 2040. Det harmonerer dårligt med den virkelighed, vi står overfor.

Når vi ser frem mod 2040, toner en række udfordringer sig frem. Der vil komme flere ældre borgere over 80 år. De vil både trække betydeligt på de offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje og kræve markant flere hænder til at yde omsorg for dem. Men private virksomheder vil også mangle medarbejdere, hvis de skal have gode vækstmuligheder i Danmark.

Tilføj så til denne cocktail massive investeringer i forsvaret, som ligger ud over det, som der er plads til i råderummet. Og der bliver brug for langt flere ansatte i forsvaret.

Vi skal også investere i grøn omstilling og klimasikring samt sikre konkurrencedygtige virksomheder i kampen mod Kina og USA. Det er derfor sund fornuft, at pensionsalderen stiger, i takt med at vi lever længere. Det sikrer flere hænder og hoveder på arbejdsmarkedet og de nødvendige skatteindtægter til at finansiere de stigende udgifter.

Uanset hvordan man står i debatten om folkepensionsalderen, så er det en stor succes, at flere 70-årige i dag er en aktiv del af det danske arbejdsmarked, og at vi har overhalet vores skandinaviske naboer. Forhåbentlig er der også de kommende år ansvarlige politikere, der tør træffe beslutninger, der fortsat sikrer fundamentet i dansk økonomi og skubber til mentaliteten og kulturen for, hvad seniorer kan.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE