Beskæftigelse

Unge holder hjulene i gang i sommerferien

DA Analyse

Hver sommer træder tusindvis af unge ind på arbejdsmarkedet i forbindelse med deres ferie fra skole og uddannelse. De unge er dermed med til at dække ind for de medarbejdere, der holder sommerferie.

I juli 2024 arbejdede 225.000 unge mellem 13 og 24 år i et sommerjob. Omregnet til fuldtidsjob svarer det til ca. 67.000 fuldtidsstillinger. Unge under uddannelse udgør dermed 2,7 pct. af de fuldtidsansatte i sommermåneden.

Det er en markant stigning i forhold til resten af året. I marts 2024 udgjorde unge under uddannelse kun 1,6 pct. af lønmodtagerne. De flere unge, der arbejder om sommeren, svarer til ca. 26.000 fuldtidspersoner, og de unge giver derved et betydeligt ekstra bidrag til beskæftigelsen i sommerferien, jf. tabel 1.

 

De unge arbejder især inden for restauration og detailhandel

Særligt restauranter nyder godt af de mange unge med et sommerjob. Over 22.000 unge har et job i restaurationsbranchen i juli, hvilket udgør omkring 17 pct. af de fuldtidsansatte i branchen. Det er en markant stigning i forhold resten af året. I marts udgjorde unge 11 pct. af beskæftigelsen i branchen. Unge under uddannelse sikrer altså, at de mange, der holder sommerferie, kan komme på restaurant, café m.m.

20.000 unge arbejder i discountforretninger og supermarkeder i juli. Til sammenligning er tallene for marts også noget lavere for disse brancher. For eksempel udgør unge kun hver femte af de fuldtidsansatte i discountforretninger i marts, men næsten hver tredje i juli, jf. tabel 2.

 

Unge dækker mange arbejdstimer

De 13-24-årige arbejder i gennemsnit ca. 48 timer i juli måned i deres sommerferie. Selvom de unge ikke arbejder fuldtid, lægger de samlet set mere end 11 millioner arbejdstimer i juli, hvilket understreger deres vigtige rolle i sommermånederne.

Af de unge med sommerjob er 117.000 i alderen 13-17 år, mens 108.000 er mellem 18 og 24 år. Omregnet til fuldtidsstillinger svarer det til 26.000 i den yngre aldersgruppe og 41.000 i den ældre aldersgruppe. De 13-17-årige udgør altså lidt flere ansatte, men da de i gennemsnit arbejder færre timer, udfylder de færre fuldtidsstillinger.

Faktaboks: Sådan har vi gjort

Analysen er baseret på data fra Danmarks Statistik og omfatter unge i alderen 13-24 år, der har været i lønmodtagerbeskæftigelse i juli måned 2024.

Et sommerjob defineres som beskæftigelse blandt unge, der er tilmeldt en uddannelse både i maj og i september 2024. Dermed fjerner vi unge fra opgørelsen, hvis de fx færdiggør en uddannelse i juni og efterfølgende holder et sabbatår eller finder et fuldtidsjob. Elever på hovedforløb på en erhvervsuddannelse er også ekskluderet, hvis de både før og efter sommerferien har været registreret på et hovedforløb.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE