Fælles løsninger for åbning af grænserne i EU

EU og international

Fælles løsninger for åbning af grænserne i EU

Debatindlæg

Danske virksomheder er afhængige af en kontrolleret, men hurtig genåbning af grænsen. Danmark og resten af EU’s medlemslande lukkede individuelt ned, men nu må vi vise sammenhold og i fællesskab lukke op. Regeringen må hurtigst muligt finde og melde en løsning ud.

Af administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad

EU-Kommissionen fremlagde i onsdags et forslag til, hvordan vi kan genåbne grænserne i EU. Med udgangspunkt i hvad der er sundhedsmæssigt forsvarligt opfordrer kommissionen til en fælles corona-genåbningsplan for alle EU-lande. Dét er den helt rigtige tilgang. Vi skal gøre det kontrolleret, og vi skal gøre det uden at sætte befolkningernes sundhed på spil.

Men vi skal også gøre det så hurtigt, det kan lade sig gøre. Hver dag koster grænselukningerne Danmark milliarder. Danske virksomheder er afhængige af det indre marked og den fri bevægelighed af varer og arbejdskraft.

Den danske regering var beslutsom, og Danmark var et af de første lande til at lukke grænserne, da udbredelsen af Covid-19 udviklede sig til en pandemi. Samme beslutsomhed er nu vigtig at udvise i genåbningen. 578.000 danske arbejdspladser var før Covid-19 direkte knyttet til det indre marked. Vi skal sikre os, at så mange af de arbejdspladser som muligt stadig er der – eller kommer igen - når vi begynder at bevæge os ud af krisen.

Grænserne skal åbnes til de lande, hvor det er forsvarligt

Grænserne skal åbnes til de lande, hvor det er forsvarligt. Det er positivt, at EU anbefaler en fleksibel og faseopdelt koordinering. På den måde kan vi åbne op til de lande, som har samme smittetryk som Danmark. Tyskland er en tæt samarbejdspartner og tyskernes smittetryk ligger på samme niveau som vores. Genåbningen af grænsen til vores nabo vil give danske virksomheder, turistbranchen og økonomien et stort skub i en rigtige retning. Derfor er det vigtigt, at regeringen og Folketingets partier hurtigst muligt finder en løsning sammen med vores nabolande og resten af EU og giver virksomhederne klar besked om planen.

Danmark og resten af EU’s medlemslande lukkede individuelt ned, men nu må vi vise sammenhold og gennem fællesskab lukke op.

Indlægget er bragt i Jyllands-Posten 19 maj 2020.

Læs mere om

EU OG INTERNATIONAL