Integration
18 forslag til bedre integration og mere aktiv indsats
31. maj 2021
Pressemeddelelse
DA har sendt 18 konkrete forslag til regeringen, som skal sikre bedre integration og fodfæste på arbejdsmarkedet. Blandt andet foreslår DA, at alle jobparate kontanthjælpsmodtagere skal have en aktiv indsats, og at kontanthjælpsmodtagere, som ikke deltager, bliver trukket i ydelsen.
Dansk Arbejdsgiverforening har sendt 18 forslag til regeringen, som skal sikre at flere flygtninge, indvandrere og kontanthjælpsmodtagere i øvrigt får en stærkere tilknytning til arbejdsmarkedet. Blandt andet skal man aktiveres langt mere end i dag og trækkes i ydelsen, hvis man ikke deltager i tilbud.
- Vi har alt for længe været for tilbøjelige til at overlade for mange flygtninge, indvandrere og øvrige kontanthjælpsmodtagere til sig selv uden at stille krav. Det er et kæmpe svigt fra samfundets side, for vi ved, at det desværre bringer folk længere og længere væk fra arbejdsmarkedet. Jo hurtigere vi kommer i gang med at stille krav om en aktiv indsats og bl.a. møder indvandrere med en forventning om, at de kan arbejde, jo større er chancen for at komme væk fra passiv forsørgelse og i arbejde. Det er i alles interesse at indvandrere og andre i kontanthjælpssystemet kommer i beskæftigelse og er i stand til at forsørge sig selv og deres familie, siger administrerende direktør i DA Jacob Holbraad.
Udover at se på kontanthjælpsområdet foreslår DA også, at flere kommuner skal gøre en større indsats for at leve op til målsætningerne.
- Kommunernes indsats er utrolig vigtig, når det kommer til at sikre aktivering, og sikre at aktiveringen er virksomhedsrettet. Derfor mener vi, at kommuner, som ikke lever op til målsætningerne, skal kunne trækkes i refusionen. Vi skal have nogle kommuner mere på banen, hvis vi skal lykkedes med at få flere i beskæftigelse, siger Jacob Holbraad.
DA’s forslag på kontanthjælpsområdet vil rette sig mod alle modtagere, men da ikke-vestlige indvandrere – og særligt kvinder – er overrepræsenteret i kontanthjælpssystemet, vil udspillet særligt hjælpe denne gruppe. Ikke-vestlige kvinder udgør ca. 5 pct. af befolkningen mellem 18-64 år, men de udgør 14 pct. af alle kontanthjælpsmodtagere. Og blandt langvarige kontanthjælpsmodtagere udgør de mere end 25 pct. 2.000 ikke-vestlige kvinder har modtaget kontanthjælp uafbrudt i 10 år.
- Vi ser heldigvis ud til at stå på kanten af et opsving, når coronakrisen forhåbentligt snart er forbi. I den situation skal vi bruge alle muligheder for at få så mange i beskæftigelse som muligt – også dem, der ellers har haft svært ved at få fodfæste. Vi kan allerede nu se tegn på, at virksomhederne mangler medarbejdere – men det er så sandelig også utroligt positivt for den enkelte borger at komme i beskæftigelse, siger Jacob Holbraad.