Løn og ansættelse
Virksomheder fremstilles som snushaner i nyt lovforslag
7. november 2018
Debatindlæg
Folketinget behandler i disse uger et lovforslag, der markant forringer arbejdsgiveres ret til at blive bekendt med relevant information om medarbejderes helbredsmæssige oplysninger.
Forestil dig, at du har en virksomhed med tre ansatte. En af dine ansatte bliver sygemeldt. Under fraværet udbetaler du løn til medarbejderen. Du får den del af lønnen tilbage fra kommunen, som svarer til dagpengesatsen, også kaldet refusion.
Kommunen bliver bekendt med nye helbredsoplysninger om din medarbejder, der indebærer, at kommunen stopper sygedagpengene til medarbejderen og samtidig ophører med at refundere (dele af) din lønudgift. Hvorfor det sker, ved du ikke. Du kan dermed heller ikke bedømme, om du f.eks. har grund til at anke kommunens afgørelse, eller om du kan tilrettelægge medarbejderens arbejdsopgaver på en måde, der skåner ham eller hende.
Det er den virkelighed, arbejdsgiverne vil møde, hvis lovforslaget vedtages. I stedet for at indtage rollen som den helt legitime part i sygedagpengesager, kan man få fornemmelsen af, at arbejdsgiverne bliver betragtet som snushaner. Det er meget langt fra den rolle, der passer på virksomhederne.
Arbejdsgiverne har intet ønske om at snage i medarbejdernes personlige helbredsoplysninger uden relevans for refusionen. Men hvis refusion af en medarbejders sygedagpenge bliver bragt til ophør, har det også økonomisk betydning for virksomheden. Derfor bør alle oplysninger, der er relevante for refusionen, frem i lyset.
Forvaltningsloven fastslår, at oplysninger ikke skal gives til arbejdsgiveren, hvis hensynet til medarbejderen vejer tungere. Med den garanti i gældende lovgivning forekommer lovforslaget og indskrænkningerne i arbejdsgivernes grundlag for at kunne agere helt uforståeligt.
Virksomhederne har ikke - og ønsker ikke - adgang til alle og helt personlige helbredsoplysninger om medarbejderen. Virksomhederne ønsker kun at få de relevante oplysninger - hverken mere eller mindre. Det skal kommunerne selvfølgelig sikre. At udelukke arbejdsgiverne for den information, der får kommunen til at stoppe med at betale sygedagpenge, efterlader virksomhederne retsløse i sager, de selv er parter i.
Bragt i Børsen den 7. november 2018