Løn og ansættelse

Godt med fokus på erhvervsuddannelser, men SOSU'er skal ikke finansieres af private virksomheder

Pressemeddelelse

Hvis man ønsker at give SOSU-elever løn på grundforløbets anden del, så må pengene findes i statskassen og ikke hos de private virksomheder.

Vi har behov for flere faglærte. Det gælder både i den private og i den offentlige sektor.

Men når regeringen i sit nye oplæg ”Flere faglærte til vores sundhedsvæsen og ældrepleje” foreslår at indføre elevløn til voksne over 25 år på SOSU-uddannelserne, er der risiko for, at det er de private virksomheder, der kommer til at stå med en stor del af regningen for at uddanne SOSU’er. Sådan lyder det fra DA’s administrerende direktør, Jacob Holbraad.

- Hvis regeringen mener, at kommunerne fremover skal forpligtes til at indgå uddannelsesaftaler med SOSU-elever og give dem løn på grundforløbets anden del, så skal finansieringen ikke ske gennem en forhøjelse af virksomhedernes AUB-bidrag. Det bør i stedet finansieres af statens sparede SU-udgifter eller anden statslig finansiering, siger Jacob Holbraad.

DA skønner, at regeringens forslag kan koste de private arbejdsgivere ca. 120 mio. kr. årligt på grund af de afledte forhøjede AUB-udgifter. Samtidig vil det offentlige spare ca. 70 mio. kr. via sparede SU-udgifter og indtægter fra skat og tilbageløb.

Problematisk med fortsat politisk indblanding i løn og ansættelsesforhold

Regeringen har for nylig uddelt knap 7 mia. kr. i løn til medarbejdere i den offentlige sektor, hvilket i sig selv er problematisk og et indgreb i den danske model.

- Nu vil regeringen igen tilføre flere penge til offentligt ansatte. Og hvis det tilmed skal finansieres af de private arbejdsgivere, er det meget kritisabelt, siger Jacob Holbraad.

I DA anerkender man, at mange kommuner allerede i dag har svært ved at finde både SOSU-hjælpere og SOSU-assistenter, og at den opgave ikke bliver nemmere i fremtiden. Men løsningen er ikke at sende uddannelsesregningen videre til virksomhederne.

- Derimod kunne en oplagt del af løsningen være at få flere af de mange SOSU-hjælpere og SOSU-assistenter, der i dag arbejder på deltid, til at arbejde fuld tid i stedet. Samtidig er frafaldet på SOSU-uddannelserne også fortsat meget højt. Det bør det offentlige blive bedre til at forebygge. Men det problem løser man ikke ved at lade de private virksomheder betale lønudgifterne til SOSU-eleverne, siger Jacob Holbraad.

Læs mere om

LØN OG ANSÆTTELSE