Løn og ansættelse
Dybt misvisende VIVE-rapport om social dumping
27. maj 2025
Pressemeddelelse
VIVE’s rapport om social dumping er desværre fyldt med metodiske fejl, der leder til dybt misvisende konklusioner og overdriver omfanget af mulig social dumping markant. DA’s administrerende direktør er meget ærgerlig over, at rapporten miskrediterer den positive rolle, som internationale medarbejdere spiller på det danske arbejdsmarked.
VIVE har i dag offentliggjort en rapport om social dumping, som desværre er så misvisende, at Dansk Arbejdsgiverforening er nødt til at tage klart og tydeligt afstand fra konklusionerne. Vi har haft lejlighed til at se rapporten inden offentliggørelsen og har også over for VIVE peget på de grove metodiske fejl, som fører til en voldsom overdrivelse af det mulige omfang af social dumping i forhold til internationale medarbejdere. Men desværre har VIVE ikke lyttet til kritikken.
I rapporten kommer VIVE frem til, at der i næsten hver fjerde danske virksomhed eller offentlige institution, hvor der er internationale medarbejdere, er risiko for social dumping. Og disse arbejdsgivere beskæftiger tilsammen 38 procent af de internationale medarbejdere i Danmark. Alene i den offentlige sektor, som vel at mærke er fuldt dækket af overenskomster, kommer VIVE besynderligt nok frem til, at 18 procent af institutionerne er i risiko for at udføre social dumping. Det er voldsomme og stærkt overdrevne tal, hvilket hurtigt står klart, når man kigger nærmere på metoden bag undersøgelsen.
VIVE definerer en virksomhed som at være i risiko for at udføre social dumping, hvis lønnen med den valgte metode defineres som at være ”systematisk underbetaling”, eller den har fået påbud/forbud fra Arbejdstilsynet, overtrådt skattereglerne eller reglerne for arbejdstilladelse. I forhold til overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne eller skattereglerne skeles der overhovedet ikke til, om overtrædelsen har nogen relation til internationale medarbejdere.
- Det betyder eksempelvis, at hvis en virksomhed har fået et påbud fra Arbejdstilsynet om straks at få styr på en ledning, som roder på gulvet på en af virksomhedens afdelinger, hvor der måske slet ikke arbejder nogle internationale medarbejdere, vil alle virksomhedens afdelinger over hele landet automatisk blive kategoriseret som værende i risiko for at udføre social dumping med alle dens internationale medarbejdere. Det siger næsten sig selv, at det er helt skævt, siger Jacob Holbraad, administrerende direktør i DA.
Undersøgelsen bygger på forkert statistik
Dertil kommer, at metoden til at konstatere ”systematisk underbetaling” også er helt misvisende. Der er blandt andet brugt indkomststatistik og ikke lønstatistik i undersøgelsen, hvilket giver betydelig risiko for fejl. Derfor er det også lønstatistik, som andre større lønanalyser (blandt andre Lønkommissionens og Lønstrukturkomitéens) bygger på. Derudover laver VIVE deres helt egen meget usikre kobling mellem indkomststatistikken og overenskomsternes mindstelønninger uden at have detaljeret viden om overenskomsterne på det danske arbejdsmarked.
Der er heller ikke på nogen måde i undersøgelsen skelnet mellem, om der er tale om virksomheder med overenskomst eller ej, selv om det typisk er på uorganiserede virksomheder uden overenskomst, at udenlandske medarbejdere er blevet dårligt behandlet.
- Jeg ærgrer mig virkelig meget over denne undersøgelse. Der har været uheldige eksempler på enkelte virksomheder, som ikke har betalt og behandlet de udenlandske medarbejdere ordentligt, og de virksomheder skal naturligvis straffes hårdt. Men at VIVE med denne misvisende undersøgelse overdriver omfanget af social dumping så voldsomt er dybt kritisabelt. Og det miskrediterer desværre fuldstændig den meget positive rolle, som internationale medarbejdere spiller på rigtig mange danske virksomheder, siger Jacob Holbraad.
Læs mere om baggrunden for DA's kritik her.