Overenskomst og arbejdsret
Værd at vide om fællesmøder
28. september 2018
Artikel
Fællesmøder er en fast del af konfliktløsningen på arbejdsmarkedet. Her søger man først og fremmest svar på, om og hvordan en konflikt kan løses.
I fællesmødet deltager fra arbejdsgiverside sædvanlig vis en eller flere virksomhedsrepræsentanter, en repræsentant fra virksomhedens arbejdsgiverorganisation og en repræsentant fra DA. Fra arbejdstagerside deltager sædvanlig vis en tillidsrepræsentant, en repræsentant fra afdeling og/eller forbund og en repræsentant fra LO. Et almindeligt fællesmøde varer typisk 1-3 timer. Fællesmøder afholdes i DA.
Hvem skal med til fællesmøde?
Et fællesmøde adskiller sig bl.a. fra et mæglingsmøde ved, at de lokale parter som hovedregel ikke mødes, men derimod sidder i hver deres lokale sammen med deres respektive organisationer. Under fællesmødet repræsenterer DA virksomheden og dennes organisation. Repræsentanterne fra DA og LO mødes flere gange i et separat lokale, hvor de forhandler om en løsning af uoverensstemmelsen på grundlag af de informationer og mandater, som de får fra deres respektive medlemmer.
Virksomhedens repræsentanter skal forud for fællesmødet have sat sig grundigt ind i sagen og skal kunne træffe beslutninger af betydning for en løsning af denne. Materiale, der har betydning for sagen, skal gerne sendes til virksomhedens organisation på forhånd og medbringes på fællesmødet. Det kan f.eks. være ansættelsesbeviser, lønsedler, akkordsedler, lokalaftaler eller personalehåndbøger, medarbejdercirkulærer, skriftlige advarsler, e-mail-korrespondance, entreprisekontrakter etc.
Hvad sker det, hvis parterne ikke kan enes?
Ved fællesmødets afslutning udarbejder DA’s repræsentant udkast til et fællesmødeprotokollat (referat af mødet). Fællesmødeprotokollatet har et forskelligt indhold afhængig af, om uoverensstemmelsen er blevet løst eller ej. Hvis uoverensstemmelsen er blevet løst, indeholder fællesmødeprotokollatet de vilkår, der er opnået enighed om. Det kan f.eks. være størrelsen af et efterbetalingsbeløb eller en forligsmæssigt aftalt bod. Hvis uoverensstemmelsen ikke løses under fællesmødet, har parterne hver især mulighed for i fællesmødeprotokollatet at sammenfatte deres standpunkter til brug for en efterfølgende retssag.
Hvis uoverensstemmelsen ikke løses under fællesmødet, viderefører LO sædvanligvis sagen ved Arbejdsretten eller Faglig Voldgift. Hvis sagen videreføres ved Arbejdsretten, vil det være DA, der fører sagen og repræsenterer virksomheden og dennes organisation.