Overenskomst og arbejdsret

Septemberforliget fylder 121 år

Artikel

Septemberforliget har fødselsdag den 5. september. Da det blev underskrevet for 121 år siden, havde man næppe nogen forestilling om, hvor vidtrækkende konsekvenser det ville have for reguleringen af det danske arbejdsmarked. Faktisk betegner man i dag forliget som arbejdsmarkedets grundlov.

Et af hovedprincipperne i Septemberforliget er, at det er arbejdsgiver og lønmodtager, der selv aftaler løn- og arbejdsvilkår. Det er det, der sker, når vi forhandler overenskomster. Og det princip kendetegner stadig det danske arbejdsmarked i dag, hvor lovgivning kun spiller en begrænset og understøttende rolle.

Derudover har lønmodtagerne ret til at organisere sig i fagforeninger, og vi som arbejdsgivere har vores ledelsesret. Noget af det vigtigste set med arbejdsgiverøjne er især, at vi har fredspligt. Det betyder, at lønmodtagerne ikke må strejke, så længe overenskomsten gælder. Og det skaber stabilitet og løbende fremskridt for både lønmodtagere og arbejdsgivere.

Den danske model har i sagen natur udviklet sig meget siden 1899, men de grundlæggende spilleregler er de samme. Og den danske model fungerer godt. Det er svært at se, at der noget sted i verden er en arbejdsmarkedsmodel, som er bedre end den danske. 

Så et stort tillykke med de 121 år. Vi regner med mange gode år endnu.

Læs mere om

OVERENSKOMST OG ARBEJDSRET