Uddannelse og kompetencer

Gode initiativer i regeringens ungeudspil

Pressemeddelelse

Regeringen har i dag præsenteret et ungeudspil, der indeholder initiativer på en række områder. Udspillet vil bl.a. bringe arbejdsløse unge tættere på arbejdsmarkedet, det vil højne kvaliteten på ungdomsuddannelserne, og det vil hjælpe flere unge ind på erhvervsuddannelserne. Jacob Holbraad, adm. direktør i DA, roser regeringens udspil.

Regeringen har i dag fremlagt et ungeudspil, der skal skabe bedre sammenhæng i de unges vej til uddannelse og arbejde. Regeringen foreslår bl.a., at arbejdsløse unge, der ikke har en uddannelse, nu også kan blive visiteret til job – og ikke kun til uddannelse eller social indsats.

- For unge, der ikke er motiveret til uddannelse, kan arbejdsmarkedet have meget at tilbyde – herunder at motivere til at tage en uddannelse på et senere tidspunkt. De nuværende regler har reelt virket som et skjold mod arbejdsmarkedet. Det er meget uhensigtsmæssigt, siger Jacob Holbraad, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Han mener dog stadig, at der er flere elementer i indsatsen over for de ledige unge, der kan forbedres:

- Nu mangler der at blive taget fat om de unge kontanthjælpsmodtageres incitamenter til at tage uddannelse og arbejde. Som det ser ud i dag, så modtager unge, der ikke er klar til uddannelse eller arbejde, en kontant belønning på 4.000-8.000 kr. om måneden, hvis de deltager i et aktivt tilbud på jobcentret. Det er et uhensigtsmæssigt incitament til at søge væk fra uddannelse eller job. Tilskyndelsen burde være den modsatte, siger Jacob Holbraad.

Styrkede ungdomsuddannelser

Udspillet lægger også op til grundlæggende at ændre på den måde, ungdomsuddannelserne modtager tilskud og taxameterpenge. Hensigten er at højne kvaliteten, og derudover vil gymnasierne fremover kunne modtage et kontant tilskud, hvis de henviser elever til erhvervsuddannelserne. 

- Vi ved, at mange unge per automatik vælger gymnasiet i dag – og for nogle er det ikke det rigtige valg. Det er derfor meget positivt, hvis gymnasierne ikke længere kun belønnes for at fastholde eleverne, men også for at hjælpe dem over til erhvervsuddannelserne, siger Jacob Holbraad.

Jacob Holbraad understreger desuden, at det ikke er en nem øvelse at understøtte større kvalitet via tilskudssystemet. Det er derfor vigtigt, at arbejdsmarkedets parter bliver inddraget i arbejdet.

Læs mere om

UDDANNELSE OG KOMPETENCER