Uddannelse og kompetencer
Hundredetusindevis af medarbejdere efteruddanner sig i AMU
27. juni 2023
DA Analyse
Det hævdes til tider, at det offentlige AMU-system er blevet irrelevant på det danske arbejdsmarked. Denne analyse viser, at AMU-systemet stadig er meget centralt. I 2022 deltog mere end en kvart million beskæftigede kursusdeltagere i et af de 1.800 AMU-kurser.
Rigtig mange beskæftigede bruger hvert år AMU som en integreret del af deres opkvalificering og kompetenceudvikling. Dette skal også ses i lyset af, at AMU spænder fagligt bredt og henvender sig både til ufaglærte og faglærte medarbejdere fra private og offentlige virksomheder, viser DA-analyse.
AMU har det meste til de fleste
Den danske arbejdsstyrke omfatter knap 1,7 mio. personer med enten ufaglært eller faglært uddannelsesbaggrund. Fælles for mange af disse personer er bl.a., at de med jævne mellemrum gør brug af voksen- og efteruddannelsessystemet (VEU-systemet), hvor arbejdsmarkedsuddannelseskurser (AMU-kurser) for mange er en integreret del af den løbende opkvalificering og kompetenceudvikling.
Der udbydes en lang række forskellige AMU-kurser, som bidrager til kompetenceudvikling af medarbejdere inden for et bredt felt. I 2022 var der aktivitet på mere end 1.800 forskellige AMU-kurser, som dækker alt fra udarbejdelse af årsregnskab, håndtering af godstransport over ledelseskurser til almen fødevarehygiejne og omsorg for personer med demens. AMU-kurserne spænder således bredt og vidner om en stor efterspørgsel på at sikre, at medarbejderne er bedst muligt klædt på fagligt til at udføre deres arbejdsopgaver.
Anvendelsen af AMU fordeler sig også på tværs af en række brancher. De mest anvendte kurser findes i transportbranchen, men der er også meget efterspurgte kurser på en række andre områder, inden for eksempelvis landbrug, industri, handel, el og VVS. Det enkeltstående kursus med størst aktivitet er gaffeltruck med næsten 16.000 kursusdeltagelser i 2022, jf. tabel 1.
Flere af de mest brugte AMU-kurser er desuden certifikat- og myndighedskurser, dvs. kurser, som er påkrævede og nødvendige for, at medarbejdere kan og må varetage deres arbejdsopgaver.
AMU som den primære uddannelse eller afsæt til en erhvervsuddannelse
AMU bidrager ikke udelukkende med kurser af kort varighed, som giver kursisterne ny og opdateret viden. For en række jobfunktioner findes der ikke en ordinær uddannelse, som klæder den enkelte medarbejder på til at løse sine opgaver. Her kan AMU-kurserne tilrettelægges som en samlet pakke af kurser, som kvalificerer den enkelte til at bestride helt specifikke arbejdsfunktioner. Det gælder bl.a. erhvervet som maskinfører, stilladsmontør eller betonmager. De tilknyttede kurser udgør samlet uddannelsen og kaldes brancheuddannelser.
Uddannelserne inden for AMU er kompetencegivende og kan også indgå i andre uddannelsesstrukturer. En række AMU-kurser kan give merit til en erhvervsuddannelse (EUD), hvorved uddannelsen bliver kortere. Dette gælder f.eks. for den kvalificerede transportarbejder, som ikke behøver deltage i kurser, hvor vedkommende besidder kvalifikationer i forvejen. Ved at gå meritvejen kan den ufaglærte dermed ende med et svendebrev.
AMU er primært for beskæftigede
Langt størstedelen af aktiviteten på AMU-kurserne kan tilskrives beskæftigedes brug af efter- og videreuddannelsesmulighederne. I 2022 deltog mere end 270.000 beskæftigede kursusdeltagere i et AMU-kursus som led i deres opkvalificering og varetagelse af deres arbejdsfunktion. Men den samlede kursusaktivitet dækker også over kurser med deltagelse af f.eks. ledige, personer under uddannelse og personer på diverse overførselsindkomster. Samlet set var der mere end 370.000 kursusdeltagere på AMU-kurserne i 2022.