Uddannelse og kompetencer
Mere end halvdelen af erhvervsskolerne må afvise virksomheder grundet mangel på elever
7. juli 2023
DA Analyse
Der er fortsat stor mangel på elever på landets erhvervsskoler. Det betyder, at virksomhederne ofte går forgæves, når de forsøger at skaffe nye elever og lærlinge. Og halvdelen af skolerne oplever, at udfordringen er blevet større det seneste år.
Der er ganske enkelt ikke nok elever på landets erhvervsskoler til at dække den kraftige efterspørgsel efter lærlinge og elever ude på virksomhederne.
Det viser ny rundspørge, som Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har lavet blandt landets erhvervsskoler. 134 ledere på erhvervsskolerne har svaret på rundspørgen, og blandt dem svarer mere end halvdelen, at de oplever, at de er nødsaget til at afvise virksomheder, der efterspørger elever og lærlinge, fordi de ikke har elever nok på uddannelserne.
Værst ser det ud for de uddannelser, der primært leverer kommende arbejdskraft til den private sektor – det vil sige alle uddannelsesområder med undtagelse af ”Omsorg, sundhed og pædagogik”.
Her er er nemlig på tværs af uddannelsesområderne mellem 60 og 75 pct. af erhvervsskolerne, der har måtte afvise virksomheder, der har søgt elever.
- Det har stort set aldrig været lettere at få en læreplads, end det er i dag. Historien har tidligere været, at der manglede lærepladser, men realiteten er, at det i dag er virksomhederne, der må gå forgæves efter elever og lærlinge. Det skyldes i høj grad, at virksomhederne løfter et vigtigt ansvar og har etableret mange nye lærepladser, siger Jannik Bay, der er uddannelses- og integrationschef i DA.
Derfor er der behov for at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive ved at styrke kvaliteten, så flere unge vælger at gå den faglærte vej, lyder det fra DA’s uddannelses- og integrationschef.
- Der er behov for at investere i kvaliteten på erhvervsuddannelserne, så flere vælger uddannelserne og færre falder fra. Derfor er vi for nyligt kommet med et politisk udspil på området, hvor vi blandt andet foreslår et årligt taxameterløft til erhvervsuddannelser i størrelsesordenen en halv milliard kroner. For den største barriere for flere faglærte i fremtiden er ikke mangel på lærepladser, men derimod mangel på lærlinge og elever, siger Jannik Bay.
Det er især på det private område, og i særligt uddannelser indenfor hovedområdet "Kontor, handel og forretning", at der mangler elever.
Men også inden for hovedområderne "Fødevarer, jordbrug og oplevelse" samt "Teknologi, byggeri og transport" oplever skolerne stor mangel på elever og lærlinge til virksomhederne, viser DA’s rundspørge.
Fortsat stigende udfordringer med mangel på elever og lærlinge
På tværs af hovedområder er det omtrent halvdelen af skolerne, der oplever, at problemerne med at skaffe elever og lærlinge til virksomhederne er blevet større det seneste år.
Derudover oplever en stor andel, at udfordringerne er uændret siden sidste år, hvor manglen på nye lærepladsaftaler også slog rekord.
- Det er et massivt problem, for de unge er fundamentet for vores virksomheder i fremtiden. Virksomhederne har i forvejen mere end svært ved at finde medarbejdere, og hvis vi ikke får øget søgningen til erhvervsuddannelserne, vokser problemerne sig større og større. Det er meget alvorligt, når vi samtidig ser ind i en grøn omstilling og en digital og teknologisk udvikling, hvor erhvervsuddannede medarbejdere spiller en helt central rolle, siger Jannik Bay.