
Uddannelse og kompetencer
Fritidsjob kan også være én af vejene til færre unge uden job og uddannelse
29. maj 2024
Debatindlæg
Fritidsjob er godt for alle unge, men det kan også være en overset vej til at sikre, at færre unge kommer til at stå uden for job og uddannelse i fremtiden.
Af Jannik Bay, uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening, og Mudi Jarkass, stifter af FRAK.
Fritidsjob er noget af det bedste, unge kan gøre for sig selv. Det gælder for alle unge uanset baggrund. Et fritidsjob giver nemlig erfaringer, man ikke kan få i skolen, og det giver kompetencer, man kan bruge senere i livet både i forhold til job og uddannelse. Derfor kan fritidsjob også være en overset løftestang, der kan være med til at sikre, at færre unge kommer til at stå uden for job og uddannelse i fremtiden.
Trods stor politisk bevågenhed har gruppen af unge uden job og uddannelse været relativ konstant i en årrække på omtrent 42-43.000. Mange af de unge er heldigvis kun i gruppen ganske kort tid, og ca. 10.000 af de unge har rent faktisk en tilknytning til arbejdsmarkedet i et mindre antal timer om ugen. Det betyder også, at der et potentiale for, at nogle af de unge ikke ender i gruppen i første omgang.
Fritidsjob kan bidrage til at forberede flere unge på arbejdsmarkedet – også dem, der er i risiko for at stå uden job og uddannelse. Det handler om, at man som ung oplever den frihed, det giver at tjene sine egne penge, men det handler også om værdifuld læring, der ruster den enkelte unge til at tackle udfordringer og lære grundlæggende færdigheder som at møde til tiden, ansvarlighed, samarbejde og selvtillid – færdigheder, der skaber et godt grundlag for at klare sig godt senere hen og giver den enkelte unge egne ressourcer at trække på.
Et fritidsjob kan også åbne døre. For unge i fritidsjob møder mennesker fra mange forskellige brancher, hvilket kan føre til mentorrelationer og fremtidige jobmuligheder, og de opbygger gode netværk blandt kolleger og andre, hvilket vi ved, at mange af de unge i restgruppen mangler.
På den måde er et fritidsjob derfor ikke bare en kilde til indkomst, men kan også være en værdifuld vej for unge til at styrke deres fremtidige job- og uddannelsesmuligheder. Fritidsjobbet er en bro mellem ungdom og voksenliv, der giver mulighed for læring, udvikling og forberedelse til fremtiden. Det er til gavn for alle unge, men det kan også være med til at sikre, at færre unge i fremtiden ender uden job og uddannelse.
Debatindlæg bragt i Børsen den 29. maj 2024.