
Uddannelse og kompetencer
Kvalitetsløft af erhvervsuddannelserne skal sikre flere faglærte
6. maj 2025
Pressemeddelelse
En ny politisk aftale om et varigt taxameterløft til erhvervsuddannelserne får opbakning fra DA.
Regeringen, Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkepart, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet er blevet enige om en aftale, der udmønter investeringer i erhvervsuddannelserne og sætter rammerne for det fremadrettede arbejde med at udvikle kvaliteten. Det glæder DA’s administrerende direktør, Jacob Holbraad.
- Det er godt, at pengene nu er blevet prioriteret, så de kan komme ud på skolerne og gøre gavn. Vi har brug for flere dygtige faglærte, og det kræver, at eleverne får undervisning af høj kvalitet, siger Jacob Holbraad.
Det er positivt, at størstedelen af midlerne går til et varigt taxameterløft. Derudover indeholder aftalen initiativer, der skal styrke ungdomsmiljøerne, sikre bedre overgang mellem skole og oplæringsvirksomhed samt styrket SPS-støtte til elever med udfordringer.
Også dette tiltag får ros fra DA:
- Danmarks fremtid og konkurrenceevne afhænger af, at vi får flere faglærte. Aftalen rummer flere vigtige tiltag, som både skal tiltrække flere elever og sikre, at flere gennemfører. Vi har selv foreslået bl.a. en ny udbudsrunde, faglig opkvalificering af undervisere og bedre adgang til skolehjem, og det glæder os naturligvis, at de tiltag er med i aftalen, siger Jacob Holbraad.
Aftalen indebærer, at regeringen, arbejdsmarkedets parter og erhvervsskolesektoren skal inddrages i det videre arbejde med kvalitetsløftet af erhvervsuddannelserne. Det skal danne grundlag for, at erhvervsskolernes bestyrelser og ledelser lokalt kan prioritere indsatser, der styrker kvaliteten.
- Det forpligter i forhold til at følge op på kvaliteten lokalt og nationalt, når
størstedelen af pengene udmøntes på taxametrene. Erhvervsuddannelsernes store styrke er deres tætte kobling til arbejdsmarkedets behov gennem lønmodtagernes og arbejdsgivernes organisationer. Derfor er det også godt, at kvalitetsopfølgningen og udformningen af fremtidens uddannelseslandskab sker med tæt inddragelse af arbejdsmarkedets parter, lyder det fra Jacob Holbraad.