Konjunkturstatistik
Uændret lønudvikling i årets første kvartal
27. august 2021
Statistik-Nyt
I første kvartal 2021 var den årlige stigning i lønomkostningerne på DA-området 2,5 pct. og er dermed – overordnet set – uændret i forhold til fjerde kvartal sidste år. Den uændrede stigningstakt dækker over, at stigningstakten for arbejdere tiltager i forhold til sidste kvartal, mens den aftager for funktionærer. Statistikken er opgjort på baggrund af lønoplysninger for februar måned, hvor der stadig var en del skærpede tiltag i samfundet som følge af anden bølge af COVID-19, som har berørt flere brancher inden for især serviceerhverv. Denne udgivelse erstatter publiceringen den 25. maj 2021. I sidste afsnit kan du læse om baggrunden for genudgivelsen.
For andet kvartal i træk stiger lønomkostningerne på DA-området med 2,5 pct. For arbejdere er den årlige lønstigningstakt tiltaget fra 2,7 pct. til 2,9 pct. siden sidste kvartal, mens den for funktionærer er aftaget fra 2,2 pct. til 2,1 pct. Den tiltagende lønudvikling for arbejdere kan til dels forklares ved at bidraget fra fritvalgsordninger for denne gruppe tiltager med 0,2 pct. point. Normalt er det kun i forbindelse med 2. kvartal at der sker en ændring i bidraget fra fritvalgsordninger, da det er her de overenskomstaftalte reguleringer af fritvalg som regel udmøntes og indregnes i KonjunkturStatistikken. Men for hovedparten af de ansatte inden for bygge og anlæg er udmøntningen i 2021 fremrykket til starten af året og bliver dermed indregnet her til første kvartal. Det får betydning for stigningstakten især inden for bygge og anlæg, som beskrives nærmere i næste afsnit. Idet der er en del arbejdere inden for denne hovedbranche, smitter det også af på lønstigningstakten for arbejderne på DA-området samlet set.
Forhøjelse af fritvalgsbidrag trækker lønstigningstakten i bygge og anlæg op
I delbranchen bygge- og anlægsvirksomhed eks. bygningsinstallation er den overenskomstmæssigt aftalte ændring af satsen for indbetaling til fritvalgsordninger forhøjet med 1 procent af den ferieberettigende løn i starten af året. I byggeoverenskomsterne ses forhøjelsen af det, som her i statistikken kaldes fritvalgsbidrag, på søgne- helligdagskontoen. Der er dermed tale om en fremrykning af tidspunktet for regulering i forhold til for eksempel 2020, hvor reguleringen fandt sted i marts måned og dermed blev indregnet i lønudviklingen for 2. kvartal. Det betyder, at der i lønstigningstakten for denne delbranche er indregnet to forøgelser af fritvalgsbidraget på tilsammen 2 procent af den ferieberettigede løn. For hovedbranchen bygge og anlæg som helhed betyder det, at lønstigningstakten lander på 3,9 pct., hvoraf bidraget til stigningstakten fra fritvalgsordninger er på 1,3 pct. Lønstigningstakten tiltager dermed markant med 0,8 pct.-point i forhold til sidste kvartal. Kigger man på lønstigningstakten for arbejdere og funktionærer for sig, er disse på henholdsvis 4,0 pct. og 3,5 pct. For begge grupper af medarbejdere er der tale om en tiltagende lønudvikling, men ændringen er markant størst for arbejderne hvor den tiltager med 0,9 pct.-point, mens den tiltager med 0,3 pct.-point for funktionærerne.
Lønstigningstakten aftager en lille smule inden for fremstilling
Lønudviklingen inden for fremstilling er med 2,3 pct. i 1. kvartal faldet en lille smule i forhold til 4. kvartal sidste år, hvor den var på 2,4 pct. Tendensen gør sig gældende for både arbejdere og funktionærer, hvor lønstigningstakten for begge grupper falder med 0,1 pct.-point til henholdsvis 2,6 og 1,9 pct. Kigger man på bidraget fra forskellige løndele, er det kun pensionen hvor bidraget til lønstigningstakten ændrer sig. For denne løndel er det tale om et aftagende bidrag på 0,2 pct.-point.
Lønudviklingen aftager inden for service på trods af større bidrag fra genebetalinger
Lønudviklingen inden for servicevirksomhed aftager med 0,2 pct.-point og lander på 2,2 pct. i 1. kvartal 2021. Dette sker på trods af at bidraget fra genebetalinger tiltager med 0,1 pct.-point. De øvrige løndeles bidrag til lønudviklingen inden for hovedbranchen er uændrede i perioden. Øvrige løndele inkluderer her fritvalgsordninger, personalegoder og pension. For arbejdere tiltager lønudviklingen med 0,1 pct.-point og lander på 2,6 pct., mens der for funktionærer har været et fald på 0,2 pct.-point, som gør, at de lander på 2,0 pct.
De samlede medarbejderomkostninger stiger 2,6 pct.
Den årlige stigning i de øvrige medarbejderomkostninger er 0,1 pct. i forhold til samme kvartal sidste år. Det betyder, at de samlede medarbejderomkostninger stiger med 2,6 pct. og dermed en lille smule mere end hvis man kigger på lønomkostningerne alene. Stigningen i øvrige medarbejderomkostninger kan tilskrives en stigning i ATP-bidrag, bidrag til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag og bidrag til arbejdsskadeafgift. Samtidig er der også sket en stigning i bidraget til Lønmodtagernes Garantifond (LG) i samme periode. Derudover er der indført et nyt administrationsbidrag til Feriekonto, som også bidrager til stigningen.
Tallet for udviklingen i de samlede medarbejderomkostninger tager ikke højde for den midlertidige lønkompensationsordning til virksomheder i økonomisk krise som følge af corona-situationen. Det betyder, at medarbejdere, der er hjemsendt og ikke kan arbejde, og hvor virksomheden får udbetalt lønkompensation, indgår i beregningerne på samme måde som alle andre medarbejdere, hvor både lønnen og de præsterede timer som udgangspunkt ikke er ændret som følge af hjemsendelsen. Beregningen af de samlede medarbejderomkostninger i 1. kvartal 2020 omfatter således alene de kendte omkostningselementer.
Baggrund for genudgivelse af KonjunkturStatistik 1. kvartal 2021
Denne udgivelse berigtiger publiceringen af 1. kvartal 2021 fra den 25. maj 2021, hvor der er konstateret fejl i størrelsen på bidrag til fritvalgsordninger. Fejlen indebærer, at ændringen i lønomkostningerne på DA-området i 1. kvartal 2021 og tallet for fritvalgsordningernes bidrag til denne stigning var 0,1 pct.-point lavere i den oprindelige udgivelse i forhold til nærværende. Berigtigelsen vedrører også tal for alle tre hovedbrancher og de fleste delbrancher. Særligt afviger tallet for hovedarbejdsfunktionen ledelsesarbejde, hvor tallet for den årlige ændring i timefortjenesten inkl. gene for ledelsesarbejde er 0,5 pct.-point højere i denne udgivelse end i den tidligere.
Brug for yderligere information
Du kan:
- hente tallene bag hovedresultaterne i regneark (tilgængeligt for alle) eller
- gå i dybden med detaljerede tal i udgivelsen KonjunkturStatistik 1. kvartal 2021 (for betalende kunder eller medlemmer af organisationer i DA-fællesskabet/via NetStat)
Find mere information om KonjunkturStatistikkens begreber og metoder i dokumentationen, og få et overblik over planlagte offentliggørelser i vores publiceringsplan.