Av min arm: Når smerter er hverdag

Arbejdsmiljø og sundhed

Av min arm: Når smerter er hverdag

Artikel

De fleste har prøvet at have ondt i kroppen. Men muskelskeletsundheden kan forbedres med enkle tiltag, så man måske kan slippe helt for smerter i hverdagen. Der bør både individet, samfundet og arbejdspladserne løfte en del af ansvaret.

Gigtforeningen vurderer, at ca. 700.000 danskere har en gigtsygdom og op imod 1,8 mio. danskere har minimum én muskel- og skeletsygdom og/eller er meget generet af smerter. Til gengæld er der meget få, hvor det reelt kan påvises, at de smerter, der er opstået, stammer fra arbejdet.

Muskel- og skeletbesvær en en folkesygdom

Figur MSB er en folkesygdom.PNGTallene peger altså på, at arbejdspladsen ikke er den primære kilde til problemerne.

Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, der i dag deltager på Gigtforeningens konference om muskel- og skeletsundhed siger:

”Virksomhedernes opgave er at sikre, at der er styr på arbejdsmiljøet; at reglerne overholdes, at arbejdet er organiseret fornuftigt, og at der er de tekniske hjælpemidler, der skal til. Og det er et ansvar, de helt naturligt tager på sig, for godt arbejdsmiljø er i alle interesse. Men vi bruger kun hver fjerde af døgnets timer på arbejdet – hvem tager sig af resten?”

Den enkelte har selv et ansvar for sin sundhed, også muskelskelet-sundhed. Samfundet og virksomhederne kan kun understøtte individet og skabe sikre og sunde rammer

Fysisk aktivitet og træning gør en forskel. Sundhedsstyrelsen har i deres publikation Fysisk træning som behandling (2018) dokumenteret, hvordan mange muskel- og skeletlidelser kan forebygges, lindres eller behandles med fysisk træning. F.eks. har artrose ikke nogen umiddelbar sammenhæng med fysisk hårdt arbejde, men dukker ofte op hos ældre eller ved overvægt, fysisk inaktivitet og svag muskelfunktion.

”Den enkelte har selv et ansvar for sin sundhed, også muskelskelet-sundhed. Samfundet og virksomhederne kan kun understøtte individet og skabe sikre og sunde rammer. Rammerne for en sund levevis skabes i en ung alder, og dem skal man holde fast i. Det betyder også at løbe i regnvejr eller ikke vælge kanelsneglen frem for guleroden for tit”, siger Pernille Knudsen.

Ifølge data fra Danskernes Sundhed har mere end 50 pct. af voksne danskere problemer med overvægt.

Læs mere om

ARBEJDSMILJØ OG SUNDHED