Arbejdsmiljø og sundhed

Nyt lovforslag vil forenkle arbejdet med arbejdsmiljøet på danske virksomheder

Pressemeddelelse

Regeringen har nu fremsat lovforslag, der er et væsentligt skridt til at få implementeret anbefalingerne fra ekspertudvalget om arbejdsmiljø. Det vil gøre arbejdsmiljøarbejdet enklere og mere effektivt, men skærper også bøder og pålægger virksomhederne gebyrer.

Regeringen har nu fremsat forslag til ændringer i arbejdsmiljøloven. Forslaget er et vigtigt skridt hen imod at få implementeret de 18 anbefalinger, som Ekspertudvalget om arbejdsmiljø afleverede til den daværende regering i september måned 2018.

Et af formålene med forslaget er at målrette arbejdstilsynets indsats, så de virksomheder, der har den største risiko for at have udfordringer med arbejdsmiljøet også i højere grad vil blive kontrolleret.

Forslaget indeholder en række ændringer af lovgivningen og vil gøre det enklere for virksomhederne at arbejde aktivt med arbejdsmiljøet, bl.a. gennem mere målrettede arbejdsmiljøindsatser i de forskellige brancher.  

- Det er rigtig godt, at regeringen nu er klar til at implementere de her forslag. Det vil gøre det både lettere og enklere for virksomhederne også i fremtiden at sikre, at det er sundt og sikkert at gå på arbejde i Danmark. Vi glæder os til at komme i gang med  at formulere målsætninger for de kommende års arbejdsmiljøindsats og hilser ideen om at gøre reglerne mere tydelige og klare meget velkommen, siger arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening Christina Sode Haslund.

Lovforslaget indeholder også en forhøjelse af bøder ved alvorligt overtrædelser af arbejdsmiljøloven, ligesom det giver ministeren mulighed for at indføre gebyrer ved skærpet tilsyn.

Den ekstra foreslåede forhøjelse af bøderne finder vi særlig problematisk, da den kommer oven i en række forhøjelser af bøderne på arbejdsmiljøområdet gennem en årrække, uden at der på noget tidspunkt har været en systematisk evaluering af effekten af de mange skærpelser

- Vi finder det utilfredsstillende, at lovforslaget, når det drejer sig om højere bøder og gebyrer, går videre end de anbefalinger, som Ekspertudvalget kom med. Den ekstra foreslåede forhøjelse af bøderne finder vi særlig problematisk, da den kommer oven i en række forhøjelser af bøderne på arbejdsmiljøområdet gennem en årrække, uden at der på noget tidspunkt har været en systematisk evaluering af effekten af de mange skærpelser af straffen, siger Christina Sode Haslund.

Læs mere om

ARBEJDSMILJØ OG SUNDHED