Træning gør arbejdet lettere

Arbejdsmiljø og sundhed

Træning gør arbejdet lettere

Artikel

Manglende træning kan betyde at du oplever dit arbejde hårdere, end hvis du er i god form. Nye tal fra Arbejdsmiljø- og Helbredsundersøgelsen viser, at der er færre blandt de, der selv vurderer, at de har et hårdt fysisk arbejde, som dyrker den anbefalede mængde motion. De som ikke mener, at deres job er hårdt, er mere aktive i deres fritid.

Selvom dit arbejde indeholder bevægelse og ikke er et siddestillende kontorarbejde, er det vigtigt at træne, da arbejdet i sig selv ikke giver den kondition og styrke, der kan hjælpe til, at du har en sund krop og bevarer din arbejdsevne. Der er færre blandt de, som selv vurderer, at de har et hårdt fysisk job, der motionerer i det omfang, som Sundhedsstyrelsen anbefaler end blandt de, der ikke vurderer, at jobbet er hårdt.

Blandt dem, der selv vurderer, at de har et fysisk hårdt job, er det 41 pct. som ikke er aktive i fritiden i det anbefalede omfang. Blandt dem der vurderer, at jobbet ikke er fysisk hårdt, er det 31 pct., der ikke får nok motion i fritiden.

 

 

Kroppen har generelt godt af at blive brugt. En rask gåtur, en cykeltur og styrketræning er med til at holder kroppen sund og stærk. Sundhedsstyrelsen  har en anbefalet minimumsgrænse for fysisk aktivitet mindst 30 minutter om dagen, og mindst 2 gange om ugen skal danskerne være i aktivitet, der vedligeholder eller øger konditionen og muskelstyrken.

En PhD-afhandling om konditionstræning  for rengøringsassistenter viser, at medarbejdere, der trænede konditionen, generelt fik et bedre helbred og en øget fysisk arbejdsevne. De havde altså nemmere ved at løse deres arbejde.

Sådan har vi gjort

Analysen er gennemført på baggrund af data fra Arbejdsmiljø og Helbred, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har stillet til rådighed for Dansk Arbejdsgiverforening. Dansk Arbejdsgiverforening er alene ansvarlig for analyse, fortolkning og fremstilling af resultaterne. Udlevering af datadokumentationen kan ske ved henvendelse til Dansk Arbejdsgiverforening.

Læs mere om

ARBEJDSMILJØ OG SUNDHED