Psykisk arbejdsmiljø i verdensklasse holder hånden under corona-trivslen

Arbejdsmiljø og sundhed

Psykisk arbejdsmiljø i verdensklasse holder hånden under corona-trivslen

DA Analyse

I løbet af 2020 er der sat fornyet fokus på det psykiske arbejdsmiljø med langt mere hjemmearbejde og færre sociale arrangementer under corona. Det har danske arbejdspladser klaret rigtig godt. Danmark ligger således i toppen blandt de europæiske lande, når man spørger til vores oplevelse med at arbejde hjemme.

I en undersøgelse fra Eurofound svarer næsten 70 pct. af danskerne i sommer, at de generelt er tilfredse med at arbejde hjemmefra, mens kun 3 pct. svarer, at de er meget uenige, hvilket er markant lavest i EU[1].

En af forklaringerne kan være, at danske virksomheder er verdensmestre i at inddrage deres medarbejdere i arbejdet med arbejdsmiljøet. Danske virksomheder er nemlig blandt de bedste i EU til at inddrage deres medarbejdere i arbejdet med det psykiske arbejdsmiljø. I 2019 svarede 77 pct. af danske virksomheder, at medarbejderne deltager i håndteringen af psykosociale risici på arbejdspladsen, kun overgået af Sverige med knap 81 pct. jf. figur 1.

[1] Working during COVID-19 | Eurofound (europa.eu)

Foruden at inddrage medarbejderne i håndteringen af det psykiske arbejdsmiljø har danske virksomheder i en årrække haft et vedholdende fokus på forebyggende indsatser.  I EU er Danmark blandt de bedste til at lave forebyggende indsatser. I 2019 svarede 59 pct. af virksomhederne, at de i løbet af de seneste tre år havde tilrettelagt arbejdet anderledes for at forebygge for høje arbejdskrav og for højt arbejdspres. Det er den højeste andel i EU, jf. figur 2.

Hertil kommer, at 80 pct. af de danske virksomheder har givet medarbejderne større indflydelse på, hvordan deres arbejde udføres, som en del af en forebyggende indsats, i løbet af de sidste tre år. 59 pct. af de danske virksomheder har ligeledes tilbudt fortrolig rådgivning til medarbejderne som en del af den forebyggende indsats. Danske virksomheder og deres medarbejdere har sammen skabt et arbejdsmiljø i verdensklasse, præget af høj trivsel og stor modstandskraft overfor svære tider som nu.

Læs mere om

ARBEJDSMILJØ OG SUNDHED