Arbejdsmiljø og sundhed

Hjemmearbejde har skabt resultater, men de sociale behov trænger sig på

Debatindlæg

Hjemmearbejde har givet fleksibilitet, mindre sygefravær og større produktivitet. Men den fulde trivsel vender først tilbage, når vi igen kan møde fysisk på arbejde.

Corona-pandemien har gjort hjemmearbejde til reglen mere end undtagelsen. Rigtig mange danskere har mere eller mindre arbejdet hjemme siden marts sidste år, og det begynder – forståeligt – at kunne mærkes.

Telefonrådgivningen om stress og trivsel er steget med 20 procent hos Djøf og HK under corona-krisen. Det er desværre ikke overraskende, for det tærer på kræfterne at være tvunget til hjemmearbejde i så lang en periode.

Mange medarbejdere føler sig socialt underernærede både på jobbet og i privatlivet. Det tager de danske arbejdsgivere meget alvorligt. Samtidig må vi også erkende, at den fulde trivsel formentlig først vender tilbage, når vi kan møde fysisk ind på arbejde igen. Det vender jeg tilbage til.

Først er det vigtigt at holde fast i, at danskerne generelt har taget godt imod den omfattende mængde hjemmearbejde, som mange har været udsat for siden nedlukningen i marts. Det ved vi fra en stor undersøgelse i sommer fra Eurofund, som er EU's institut til forbedring af leve- og arbejdsvilkår. Her svarer cirka 7 ud af 10 danskere, at de enten er enige eller meget enige i, at de generelt har været tilfredse med hjemmearbejde. Det er fjerdebedst i EU.

Arbejdsgiverne tager ansvaret seriøst

Nu er vi dog så langt henne i pandemien, at behovet for at være tæt på de arbejdsfællesskaber, vi er en del af, for alvor begynder at trænge sig på. Nok er nok.

Selv om de virtuelle hjælpemidler har vist sig som et godt værn om vores gode arbejdsliv, vil de aldrig helt kunne erstatte betydningen af det kollegiale fællesskab på arbejdspladsen. Det stiller store krav til arbejdsgiverne at sikre medarbejderes trivsel i en tid under massiv forandring, og det ansvar tager danske arbejdsgivere meget seriøst.

Faktisk er Danmark kun overgået af Sverige, når det kommer til, hvorvidt arbejdsmiljø diskuteres regelmæssigt mellem medarbejdere og ledelsen.

Ligeledes inddrager cirka fire ud af fem danske virksomheder medarbejderne i håndteringen af det psykiske arbejdsmiljø. Det viser nye tal fra Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur. Det er de erfaringer, og den tradition om samarbejde, som arbejdsgivere og lønmodtagere skal holde fast i, mens vi venter på, at vaccinationsprogrammet slår igennem.

Hjemmearbejde har skabt resultater

Lige nu er opgaven at holde ud. For den trivsel i verdensklasse, der normalt kendetegner danske arbejdspladser, vil formentlig først nå sit høje niveau igen, når vi får en hverdag, hvor vi er mere på arbejdspladsen end på hjemmekontoret.

Hvis man tager de positive briller på og kigger godt efter, er der dog også lidt godt at sige om 2020. Hjemmearbejdet har nemlig skabt øget fleksibilitet, bedre udnyttelse af arbejdstid og mindre sygefravær. Over halvdelen af private og offentlige ledere vurderer, at hjemmearbejde har gjort deres medarbejdere mere produktive. Det viser forskning fra Københavns Universitet og CBS.

Det er gode perspektiver. Lige nu vil vi dog bare gerne tilbage til arbejdspladsen, for det er der, vi har det bedst.

Læs mere om

ARBEJDSMILJØ OG SUNDHED