Arbejdsmiljø og sundhed

Danske erfaringer skal være med til at ruste EU mod en ny pandemi

Debatindlæg

Danmark kom på mange måder bedre gennem pandemien end vores europæiske naboer. Derfor skal danske erfaringer på bordet, når EU drøfter, hvordan man ruster sig bedre mod fremtidige sundhedskriser.

Af Christina Sode Haslund, politisk chef for arbejdsmiljø og sundhed i Dansk Arbejdsgiverforening, og Pernille Weiss, MEP (K).

Da covid-19 ramte Danmark og det øvrige Europa, var det ikke kun sundhedsvæsnet, men også erhvervslivet, som pludselig stod med store og nye udfordringer med nedlukninger, restriktioner og indrejsekrav, som i den grad udfordrede den frie bevægelighed.

Derfor sidder Europa-Parlamentet disse dage og arbejder på en rapport om, hvordan EU bliver bedre rustet til at håndtere fremtidige sundhedskrise.

Derfor er det helt afgørende, at EU smider mere kul på digitaliseringslokomotivet.

Samtidig satte pandemien for alvor bål under dansk innovation, og i stedet for at dreje nøglen om valgte mange danske virksomheder at se krisen som en mulighed for at skærpe deres digitale forståelse.

Det resulterede i nye digitale løsninger og arbejdsgange, der gjorde det muligt for medarbejderne at arbejde effektivt hjemmefra – og tilsvarende blev de digitale salgskanaler styrket, fordi handlen foregik online.

De erfaringer skal EU tage ved lære af.

For selv om alle lande og virksomheder fik skærpet deres digitale kompetencer, så afslørede krisen, at der var stor forskel på EU-landenes digitale formåen. 

For mens et land som Tyskland – trods sin størrelse – var bekymrende bagud, så udmærkede et lille land som Danmark sig på den digitale front.

Derfor er det helt afgørende, at EU smider mere kul på digitaliseringslokomotivet og lader sig inspirere af et digitalt foregangsland som Danmark, så alle EU-lande bliver klar til at håndtere fremtidens kriser, og at vi får sikret en stærk, digital infrastruktur i fremtiden.

Det vil ikke alene sikre os bedre i fremtidige kriser, men i høj grad også gavne den grønne omstilling – som i øvrigt er afgørende for at afværge en kommende klimakrise.

Vi har vist, hvad vi kan i EU, når vi går sammen om fælles løsninger.

Under pandemien spillede Arbejdsmiljøagenturet i EU (Osha) eksempelvis en vigtig rolle i håndteringen af covid-19, da man her udarbejdede effektive vejledninger, informationer og gode råd til virksomhederne om smittehåndtering. 

De blev en fælles referenceramme i alle landene til gavn for de mange medarbejdere og virksomheder, der arbejdede og opererede på tværs af EU.

Et andet eksempel er, da EU-landene blev enige om en fælles farvekategorisering af landene alt efter smitterisiko, som man kunne navigere efter – hvilket var til stor gavn for både arbejdstagere, virksomheder og den frie bevægelighed.

Skal vi ruste os bedre mod fremtidens kriser, kræver det lignende tiltag og et større samarbejde på tværs af EU, hvor man plukker de bedste løsninger på tværs af EU-landene – og her er det vigtigt, at særligt de danske erfaringer kommer på bordet, da vi på mange måder kom bedre gennem pandemien end vores europæiske naboer.

Bragt i Jyllands-Posten den 25. december 2022.

Læs mere om

ARBEJDSMILJØ OG SUNDHED