Arbejdsmiljø og sundhed

Lovforslag gør det nemmere for borgere og bygherrer at sikre sig, at der er styr på asbestreglerne

Pressemeddelelse

Autorisationsordningen om nedrivning af asbest, gør det nemmere for flertallet af virksomheder, der følger reglerne. Derfor støtter Dansk Arbejdsgiverforening op om lovforslaget.

Forslag til ændring af arbejdsmiljøloven, der bliver fremsat i dag den 20. marts, vil sikre, at nedrivning af asbestholdige bygningsmaterialer, såsom som gammel tagbelægning, kun kan foretages af virksomheder, der har en autorisation.

Det støtter Dansk Arbejdsgiverforening (DA) op om, lyder det fra Christina Sode Haslund, der er politisk chef for arbejdsmiljø og sundhed i DA.

- I DA støtter vi op om forslaget. Der er desværre eksempler på virksomheder, der ser stort på asbestreglerne og tillader deres medarbejdere at blive udsat for asbest ved renoveringsarbejder - og måske også udsætte bygningernes brugere for asbest. Det er naturligvis ikke acceptabelt. Så et lovkrav om at virksomheder, der skal fjerne asbest, har autorisation vil i langt højere grad gøre livet sværere for de useriøse virksomheder, siger Christina Sode Haslund

Vigtigt med enkel og klar ordning

På samme måde som arbejde med fx VVS- kloak- og elinstallationer kræver autorisation hos virksomheden, vil det samme gøre sig gældende, når virksomhederne fremover skal arbejde med asbest.

Der er lagt op til, at ordningen bliver opbygget som de øvrige autorisationsordninger, man allerede kender, som ligger under Sikkerhedsstyrelsen, hvilket er en klar fordel, lyder det fra DA’s politisk chef for arbejdsmiljø og sundhed i DA.

Ordningen er blevet til med en anbefaling fra arbejdsmarkedets parter i Arbejdsmiljørådet.

- Det er vigtigt, at vi får en ordning, der sikrer, at virksomheder, der skal arbejde med asbest, har den fornødne viden og de rette kvalifikationer. Men det har også for DA været vigtigt, at den kommende ordning bliver enkel, let at forstå og at efterleve for virksomhederne. Reglerne vil blive omfattet af bødestraf, så derfor skal de naturligvis også være letforståelig og til at overholde, siger Christina Sode Haslund.

DA ser frem til, sammen med Arbejdstilsynet og parterne i Arbejdsmiljørådet, at udmønte de kommende regler i bekendtgørelser og vejledninger, så vi kan få en ordning til gavn for arbejdsmiljøet og det store flertal af virksomheder, som i dag gør alt hvad de kan, for forebygge udsættelse for asbest.   

Læs mere om

ARBEJDSMILJØ OG SUNDHED