Arbejdsmiljø og sundhed

Skærmen er den største synder bag unges tiltagende søvnbesvær

DA Analyse

Flere og flere danskere lider af søvnproblemer. Det gælder særligt blandt unge, hvor mere end halvdelen har søvnproblemer, og tre ud af fire føler sig generet af træthed – og skærmen er den største årsag til de unges søvnproblemer.

I løbet af de seneste år har antallet af danskere, der lider af søvnbesvær, været stigende. I 2010 var det 4 ud af 10 danskere, der oplevede søvnproblemer. I 2023 var det steget til halvdelen.

Udviklingen er særligt tydelig blandt de unge mellem 16 og 24 år. I perioden fra 2010 til 2023 er andelen af unge med søvnbesvær steget fra én ud af tre til mere end halvdelen, jf. figur 1. Blandt de unge er det særligt kvinder, der er udfordret, hvor mere end 6 ud af 10 lider af søvnbesvær.

Samtidig er træthed et udbredt problem blandt de unge. Tre ud af fire i aldersgruppen 16-24 år føler sig generet af træthed. Dette gælder for to ud af tre personer på tværs af hele befolkningen.

 

Skærmbrug er ofte årsag til søvnbesvær

Der er flere faktorer, der bidrager til, at særligt unge lider af søvnbesvær.

Mere end 7 ud af 10 af de unge med søvnbesvær angiver underholdning fra skærm som en årsag til for lidt søvn, jf. figur 2. Hos unge kvinder er personlige bekymringer også en væsentlig årsag.

Her peger 6 ud af 10 på, at personlige bekymringer har påvirket deres søvn. Til sammenligning er det én ud af tre mænd, der peger på personlige bekymringer som en årsag.

 

Tallene understøttes af forsknings- og analysecenteret VIVE, der kommer frem til, at brug af skærm har flere negative effekter på børn og unges søvn helt ned til femårsalderen.

Mere konkret går den manglende og dårlige søvn ifølge Sundhedsstyrelsen ud over børn og unges vækst, kroppens og hjernens restitution samt immunsystemets funktion, hvilket på længere sigt har betydning for barnets udvikling, koncentration og indlæringsevne.

Derfor er det særlig vigtigt for børn og unge at få tilstrækkelig og uforstyrret nattesøvn, da de ofte er i gang med skole eller uddannelse.

Læs mere om

ARBEJDSMILJØ OG SUNDHED