Beskæftigelse
Manglen på arbejdskraft skinner igennem i nye løntal
15. august 2018
Pressemeddelelse
Lønomkostningerne steg i 2. kvartal med 2,6 procent. Det skyldes blandt andet mangel på arbejdskraft. Der er brug for reformer, hvis opsvinget skal fortsætte uden overophedning af arbejdsmarkedet.
DA’s nye tal for lønudviklingen viser, at lønomkostningerne i 2. kvartal steg med 2,6 procent. Det er en stigning på 0,3 procentpoint sammenlignet med kvartalet før. Stigningen skyldes blandt andet den voksende mangel på arbejdskraft. Der er behov for reformer, hvis det økonomiske opsving skal fortsætte, uden at det ender i en overophedning af arbejdsmarkedet.
Cheføkonom Anders Borup Christensen:
”Lønstigningerne har i lang tid ligget på et sundt og moderat niveau. Når de nu tager et hop opad, så er det tegn på, at manglen på arbejdskraft spidser til.
Hvis det økonomiske opsving skal fortsætte, uden at det ender i en overophedning, er der behov for reformer og rettidig omhu.
På alle andre økonomiske indikatorer har vi i lang tid kunnet se, at manglen på arbejdskraft vokser, og at presset på arbejdsmarkedet stiger. Beskæftigelsen stiger, og ledigheden falder. Flere og flere virksomheder må lægge låg på produktionen, fordi de ikke kan finde medarbejdere nok. Nu begynder vi så også at kunne se den stigende mangel på arbejdskraft i løntallene.
Vi har i lang tid advaret om, at virksomhederne får sværere og sværere ved at finde nye medarbejdere. Det er en udfordring, der skal tages alvorligt. Der er behov for tiltag, der udvider virksomhedernes adgang til udenlandsk arbejdskraft. Uden nye reformer, som øger arbejdsudbuddet, er der en overhængende fare for, at udviklingen eskalerer, og vi står med et decideret overophedet arbejdsmarked.”