Beskæftigelse
Der er ingen tvivl om, at reformer har reduceret ledigheden
4. marts 2019
Debatindlæg
I en økonomisk kommentar i Børsen 27. februar argumenterer AE-rådets cheføkonom Erik Bjørsted for, at de mange reformer, som er blevet gennemført, ikke har haft stor betydning for ledighedens strukturelle niveau.
Det er et mystisk synspunkt. Argumenterne for det modsatte står nærmest i kø. Der er lavet utallige undersøgelser af virkningerne af de gennemførte arbejdsmarkedsreformer. Det gælder f.eks. forkortelserne af dagpengeperioden, afskaffelsen af dagpengesærregler for seniorer og lavere ydelser for unge i kontanthjælpssystemet - blot for at nævne nogle.
For alle som en gælder det, at der er overvældende dokumentation for, at reformerne har bragt folk fra ledighed til beskæftigelse.
Når ledigheden ikke er faldet mere end ca. 55.000 personer her snart seks år inde i et opsving, så er forklaringen ikke, at reformerne ikke har virket. Den er snarere, at dimittendledigheden ikke er faldet i takt med de øvrige dagpengemodtageres ledighed, og at der sammenholdt med tidligere er langt flere ikke-vestlige indvandrere i ledighedskøen.
Begge forhold bidrager til at forklare, at virksomhederne oplever massive rekrutteringsudfordringer, selv om vi stadig har over 100.000 personer i ledighedskøen.
Så der er tværtimod behov for nye reformer. Der er behov for, at nyuddannede søger job tidligt, aktivt og bredt - både fagligt og geografisk. Og der er behov for en bedre indsats for at få ikke-vestlige indvandrere i job.
I øvrigt har jeg svært ved at se den røde tråd i AE-rådets argumentation. Den ene dag siger rådet, at der ikke er mangel på arbejdskraft, og at ledigheden sagtens kan komme meget længere ned, hvis bare arbejdsgiverne tog sig sammen og kiggede ordentligt efter i ledighedskøen. Nu siger rådet, at den strukturelle ledighed ikke er lavere end før finanskrisen.
Det må betyde, at ledigheden ligger markant under det strukturelle niveau, og at presset på arbejdsmarkedet aktuelt er uholdbart højt.
Det sidste er jeg i øvrigt enig i.
Bragt i Børsen 4. marts 2019