Anders Borup Christensen: Få styr på den offentlige beskæftigelse, Wammen

Beskæftigelse

Anders Borup Christensen: Få styr på den offentlige beskæftigelse, Wammen

Debatindlæg

Det er et stort problem for den økonomiske politik, at der ikke er snor i den offentlige beskæftigelse. De mange flere offentligt ansatte skærper virksomhedernes rekrutteringsudfordringer og øger i sig selv presset på arbejdsmarkedet i en tid, hvor det allerede er brandvarmt, skriver DA's cheføkonom Anders Borup Christensen i en kommentar i Børsen.

Den offentlige beskæftigelse bliver ved med at stige, også selvom coronapandemien foreløbigt har sluppet sit tag i Danmark. Siden starten af 2020 er den offentlige beskæftigelse steget med 34.000 personer.

En del af stigningen er selvfølgelig knyttet til coronaindsatsen, men stort set alle dele af den offentlige sektor har fået flere ansatte.

De seneste tal fra marts viser, at antallet af offentligt ansatte fortsætter med at stige. Det er uforståeligt, når man læser regeringens økonomiske redegørelse fra midten af maj.

Her forventes, at den offentlige beskæftigelse vil følge neddroslingen af coronaindsatsen og derfor falde igennem 2022. I stedet fortsætter den med at stige. Reelt er regeringens prognose fra forrige uge derfor allerede forældet.

Stigningen i den offentlige beskæftigelse ligger i det hele taget langt over, hvad regeringen ventede i deres 2025-plan fra august 2020. Her ventede man en stigning på 23.000 personer fra 2019 til 2025.

Til og med marts er den allerede steget med 34.500 i forhold til 2019.

Det er et stort problem for den økonomiske politik, at der ikke er snor i den offentlige beskæftigelse. De mange flere offentligt ansatte skærper virksomhedernes rekrutteringsudfordringer og øger i sig selv presset på arbejdsmarkedet i en tid, hvor det allerede er brandvarmt.

Finanspolitikken er i forvejen alt for lempelig. I 2022 øger finanspolitikken efterspørgselspresset med 2,2 pct. af bnp. Opregnet til kapacitetspres på arbejdsmarkedet svarer det til 49.000 personer.

Og det samtidig med, at presset på arbejdsmarkedet ligger på linje med tiden op til finanskrisen. Der trykkes ganske enkelt for meget på speederen i finanspolitikken i forhold til, hvad der er sundt for økonomien.

Den offentlige beskæftigelse er ydermere det mest potente instrument i finanspolitikken. Målt på beskæftigelseseffekter er det 10 gange så effektivt til at dæmpe eller øge den økonomiske aktivitet, som for eksempel skatteændringer eller overførsler.

Og det er 3 gange så effektivt som offentlige investeringer. Har man ikke styr på den offentlige beskæftigelse, har man med andre ord ikke styr på finanspolitikken.

Derfor er det alarmerende, at regeringen ikke gør noget aktivt for at få nedbragt den voldsomme stigning i den offentlige beskæftigelse. I stedet ser finansministeren passivt til, mens embedsmændenes skøn den ene gang efter den anden overhales af virkeligheden.

Der er behov for at stramme finanspolitikken gennem færre offentligt ansatte. Det er den mest effektive måde at dæmpe kapacitetspresset på kort sigt og dermed mindske risikoen for en hård landing i dansk økonomi i de kommende år.

I det lys kan finansministeren passende gøre normalisering af den offentlige beskæftigelse til et tema i økonomiforhandlingerne med kommuner og regioner og i forhandlingerne om finansloven til efteråret.

Debatindlægget blev bragt i Børsen den 30. maj 2022.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE