Antallet af administrative ansatte i staten er eksploderet

Beskæftigelse

Antallet af administrative ansatte i staten er eksploderet

Debatindlæg

Antallet af offentligt ansatte er steget med 50.000 personer siden 2017, og særligt i staten virker jobfesten til at være løbet løbsk. Der er brug for at få vendt denne udvikling, så der frigøres medarbejdere til virksomhederne.

Af Anders Borup Christensen, cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening. 

Siden 2017 er antallet af administrative ansatte i staten steget med 16.200 fuldtidspersoner, så der i dag er mere end 74.000 administrative medarbejdere i staten. Det betyder også, at lønudgifterne tilsvarende er steget med hele 11,2 mia. kroner. Det viser nye tal fra Finansministeriet.

I samme periode er den samlede offentlige beskæftigelse steget med 50.000 fuldtidspersoner, og stigningen i den statslige administration står således for cirka en tredjedel af denne stigning. Det er i sig selv problematisk, at antallet af offentligt ansatte er steget så meget på relativt få år. Men det er endnu mere hovedrystende, at en stor del af stigningen skyldes markant flere administrative ansatte i staten.

“Hvis det eneste værktøj, du ejer, er en hammer, begynder ethvert problem at ligne et søm.” Sådan har den anerkendte amerikanske psykolog, Abraham Maslow, udtalt. Ærligt talt, så virker logikken også til at være sådan i staten, når vi ser den store stigning i administrative ansatte.

Selvfølgelig vil der altid være mange personer i staten, som er ansat til at administrere det store offentlige budget med tilsvarende omfattende lovkompleks. Og noget af stigningen skal også ses i sammenhæng med politiske prioriteringer til blandt andet genopretningen af skattevæsenet.

Det er i sig selv problematisk, at antallet af offentligt ansatte er steget så meget på relativt få år. Men det er endnu mere hovedrystende, at en stor del af stigningen skyldes markant flere administrative ansatte i staten.

Alligevel er det bemærkelsesværdigt, at der er tale om flere administrative ansatte inden for samtlige ministerområder – fra Kirkeministeriet til Udenrigsministeriet. Antallet af administrative ansatte er fx steget med 2.200 fuldtidspersoner i Justitsministeriet, 1.800 i Uddannelse- og Forskningsministeriet og 1.000 i Transportministeriet, hvilket alene i det ene ministerium svarer til en stigning på over 50 pct. på bare seks år. En udvikling, som ikke kan tilskrives politiske prioriteringer.

Til sammenligning er antallet af offentligt ansatte steget med 30.000 fultidspersoner i kommunerne og regionerne fra 2017 til 2023. Men her har kun en lille del af stigningen været inden for administrationen. Det sætter den store stigning i administrative ansatte i staten i relief og vidner om, at jobfesten i staten er løbet løbsk. Den udvikling må simpelthen vendes.

Ifølge Finansministeriets fremskrivninger er der udsigt til, at den offentlige beskæftigelse vil fortsætte med at stige de kommende år, men det er ikke en naturlov, at den offentlige beskæftigelse bare skal fortsætte opad. Et godt sted at starte, vil være at reducere antallet af administrative ansatte – ikke kun i staten, men i hele den offentlige sektor

Derfor bør det være en bunden opgave for regeringen og resten af folketinget, at der tages et opgør med unødigt bureaukrati og administration, så antallet af offentligt ansatte nedbringes. En øget brug af kunstig intelligens vil oplagt kunne erstatte en række af de administrative funktioner i den offentlige sektor. Det kan frigøre medarbejdere til de private virksomheder, hvor der fortsat er stor mangel på medarbejdere.

Debatindlæg bragt i Jyllands-Posten/Finans den 22. maj 2024.

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE