EU og international

Europæisk mindsteløn må ikke være i konflikt med den danske model

Pressemeddelelse

Kandidat til posten som EU-jobkommissær, Nicolas Schmit, garanterede i en høring i dag, at der ikke vil komme en europæisk mindsteløn, som kan underminere den danske arbejdsmarkedsmodel. Det glæder Christiane Mißlbeck-Winberg, europapolitisk chef i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der dog vil følge spørgsmålet tæt og sørge for, at den nye Kommission ikke løber fra løftet.

Nicolas Schmit, der er kandidat til posten som ny EU-jobkommissær, var i dag til høring i Europa-Parlamentet. Her udtrykte han stor opbakning til den danske aftalemodel.

Han garanterede samtidig, at Europa-Kommissionen ikke vil indføre en mindsteløn, der risikerer at underminere arbejdsmarkedsmodellerne i lande som Danmark, hvor løndannelsen sker hos arbejdsmarkedets parter.

- Det glæder mig, at Nicolas Schmit så utvetydigt garanterer, at Kommissionen ikke har tænkt sig at gennemføre noget, der er i konflikt med den danske model, siger Christiane Mißlbeck-Winberg, europapolitisk chef i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

- Der er rigtig meget på spil her, og vi vil fortsat følge spørgsmålet meget tæt. Vi vil selvfølgelig holde den nye kommissær op på sine løfter. Dagens garanti er beroligende. Men jeg er ikke helt tryg, før jeg har set Kommissionens endelige udspil. Det er stadig meget ukonkret, hvad de vil.

Udover løftet om, at han vil respektere arbejdsmarkedets parters rolle i de enkelte lande, så gav Nicolas Schmit også udtryk for, at han beundrede den danske model, og at andre lande kunne lade sig inspirere af den.

Han vil samtidig besøge regeringer og arbejdsmarkedets parter i lande, hvor spørgsmålet om en europæisk mindsteløn er særligt sensitivt.

- Vi inviterer meget gerne den kommende kommissær til Danmark og uddyber vores tanker, forhåbninger og bekymringer, siger Christiane Mißlbeck-Winberg.

Læs mere om

EU OG INTERNATIONAL