EU og international

Øremærket forældreorlov indføres trods dansk modstand

Pressemeddelelse

Europa-Parlamentet og EU’s medlemslande er i dag blevet enige om en aftale, der øremærker to måneders orlov til hver af forældrene. Forslaget gennemføres trods modstand fra Danmark og flere andre lande. Dansk Arbejdsgiverforening kvitterer for regeringens store arbejde for at forhindre, at aftalen griber ind i de danske regler.

Europa-Parlamentet, Europa-Kommissionen og Rådet er i dag nået til enighed om en endelig aftale vedrørende det såkaldte familie-arbejdsliv direktiv. Det er blandt andet besluttet, at der i hele EU skal indføres to måneders øremærket forældreorlov til begge forældre. Orloven kan ikke overføres mellem forældrene.

- Det her forslag har været lang tid undervejs. Og jeg ved, at den danske regering har lagt et massivt arbejde i, at aftalen ikke skulle gribe ind i de danske regler på området. Jeg deler regeringens overbevisning, og de skal have stor tak og ros for deres arbejde, siger Jacob Holbraad, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Han ærgrer sig dog over det endelige resultat:

- Vi har fra start været skeptiske over for forslaget, og dagens aftale ender desværre også med at gribe mere ind i de danske regler, end vi havde håbet på. Det er vores overbevisning, at forældreorlov er et nationalt anliggende, og at familierne som udgangspunkt selv skal have lov til at disponere over deres egen orlovsperiode. Vi har allerede i dag gunstige orlovsmuligheder i Danmark, og de muligheder bliver ikke forbedret i dag, siger Jacob Holbraad.

Ud over reglerne om øremærket barsel, er det også besluttet at indføre fem årlige ’omsorgsdage’, der kan bruges til pasning af pårørende. Den del af aftalen griber ifølge Jacob Holbraad også ind i de danske regler på området.

Læs mere om

EU OG INTERNATIONAL