EU og international

Uddannelse alene løser ikke mangel på arbejdskraft i EU

Artikel

I sidste uge fremlagde Europa-Kommissionen de landespecifikke henstillinger som en del af det europæiske semester for 2019. Kommissionen peger i sin henstilling til Danmark på behovet for investeringer i uddannelse og færdigheder. DA hilser henstillingen velkommen, men minder om, at problemet med mangel på arbejdskraft ikke kun løses ved at investere i uddannelse.

Behov for mere faglært arbejdskraft

I henstillingen til Danmark understreger kommissionen, at forudsætningen for at sikre bæredygtig og innovativ vækst i Danmark, er initiativer, der løser manglen på arbejdskraft. Her peger kommissionen bl.a. på behovet for reformer og investeringer, der fører til mere faglært arbejdskraft. Et konkret tiltag er at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive for at øge udbuddet af faglærte medarbejdere.

- Det er godt, at kommissionen opfordrer Danmark til at sikre øget søgning og optag på erhvervsuddannelserne. Det er et meget vigtigt fokus, og vi støtter stærkt op om dette. Bl.a. har virksomhederne som opfølgning på trepartsaftalen øget antallet af praktikpladser med ca. 3.000 ekstra praktikpladser i 2018. Men kommissionen har ret i, at der er behov for flere politiske tiltag, så flere vælger en erhvervsuddannelse, siger Jannik Bay, uddannelses- og integrationschef i Dansk Arbejdsgiverforening.

Øget fokus på uddannelse er ikke nok

Kommissionen opfordrer også til investeringer i voksenuddannelse, livslang læring og digitale færdigheder, og tilskynder til øget fokus på at integrere udsatte og marginaliserede grupper på arbejdsmarkedet. Kommissionen fremhæver unge med et lavt uddannelsesniveau og personer med indvandrerbaggrund, nedsat arbejdsevne eller handicap.

- Vi er generelt enige i kommissionens henstilling til Danmark. Men øget fokus på uddannelse er slet ikke nok. Der er behov for reformer, som målrettet sætter ind over for problemerne med mangel på arbejdskraft. Vi skal bl.a. ændre reglerne for tilgangen af udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU. Det er en udfordring, som ikke bare Danmark men arbejdsgivere generelt i Europa står over for.

- Derfor er det også positivt, at kommissionen sætter mangel på relevante kompetencer på dagsordenen og opfordrer medlemslandene til at sikre, at borgerne i højere grad tilegner sig de færdigheder, som arbejdsmarkedet har brug for, siger Christiane Miβlbeck-Winberg, europapolitisk chef i Dansk Arbejdsgiverforening.    

Læs mere om

EU OG INTERNATIONAL