EU og international

Den danske model vaccinerer danskerne mod corona-utryghed

Debatindlæg

Ny EU-rapport viser, at danskerne trives godt på trods af coronakrisen. Faktisk er Danmark det land i EU, som har den højeste jobsikkerhed, den største tro på fremtiden og det bedste mentale helbred. Danskerne er desuden de mest optimistiske omkring deres egen økonomiske situation.

Europa – og resten af verden – kæmper med den største pandemi kloden har set i 100 år. En pandemi, som har haft store konsekvenser for erhvervsliv og lønmodtagere. I Danmark bringer de økonomiske konsekvenser af coronaen mindelser om finanskrisen med store tab for danske virksomheder og lønmodtagere. Coronaen har skabt en stor usikkerhed på arbejdsmarkedet helt generelt, hvor lønmodtagere rundt om i Europa bekymrer sig for om de kan beholde deres arbejde, eller om arbejdspladsen må lukke.

Trods de dystre udsigter har danske lønmodtagere langt mere tro på fremtiden end lønmodtagere rundt om i Europa. Det fremgår af en ny rapport fra Eurofound, som har spurgt europæiske lønmodtagere om deres nuværende situation og syn på fremtiden. Her ses det klart, at vores danske arbejdsmarkedsmodel leverer stabilitet og sikkerhed, selv midt i coronakrisen.

Danske lønmodtageres optimisme om egen økonomi er også langt højere sammenlignet med resten af EU.

Når man spørger til danskernes syn på egen jobsikkerhed – sandsynligheden for at miste jobbet indenfor de næste tre måneder – svarer kun fire pct. af danskerne, at de tror, at der er en risiko for, at det sker. Det er det laveste niveau i EU. Langt bedre end f.eks. Italien, hvor hele 13% føler det samme.

Danske lønmodtageres optimisme om egen økonomi er også langt højere sammenlignet med resten af EU. Kun 11% af danskerne forventer, at deres økonomiske situation vil forværres. I f.eks. Kroatien forventer næsten hver anden det samme.

Danskernes tror på fremtiden er også top. Mere end 70 pct. er optimistiske omkring fremtiden. I denne kategori ligger Danmark stabilt i modsætning til f.eks. Frankrig, Italien og Portugal, som alle ligger i bunden med 30-45%. Altså ser næsten 50% færre italienere positivt på fremtiden sammenlignet med danskerne. Landene er samtidig karakteriseret ved at have andre arbejdsmarkedsmodeller end den danske.

Rapporten viser også, at det mentale helbred blandt danske lønmodtagere er det bedste i undersøgelsen.

Den danske model har vist sig modstandsdygtig. Også i krisetider har den leveret tryghed og fleksibilitet.

Hvad skal vi give æren for den flotte placering? Et bud er den danske model.

For Danmark har en utrolig effektiv arbejdsmarkedsmodel. Den danske model har med sin store tilpasningsdygtighed og dynamik vist gang på gang, at den er i stand til at håndtere større samfundsudfordringer. Ja, man kan måske tillade sig at sige, at den danske model har vaccineret de danske lønmodtagere mod corona-utryghed.

Resultaterne taler for sig selv. Arbejdsgiverne og lønmodtagerne har indgået hele syv trepartsaftaler, imens coronakrisen har raset i Danmark. Det gælder f.eks. lønkompensationsordningen, aftaler om arbejdsfordeling og dagpenge til forældre med hjemsendte børn. De mange trepartsaftaler mellem arbejdsmarkedets parter har givet sikkerhed i en utryg tid. Både for virksomhederne og lønmodtagerne. Den danske model har vist sig modstandsdygtig. Også i krisetider har den leveret tryghed og fleksibilitet. Og den bliver ved med at vise resten af Europa, hvordan man kan komme bedst muligt igennem en økonomisk krise.

Den er ikke nødvendigvis hele forklaringen på, hvorfor danskerne i så høj grad føler sig trygge under krisen. Men det er helt sikkert en del af den.

Debatindlægget er bragt på policywatch.dk den 12.11.2020

Læs mere om

EU OG INTERNATIONAL