EU og international

Genopretningspakke fra EU-Kommissionen vækker optimisme

Artikel

EU-Kommissionen har i dag fremlagt deres bud på en genopretningspakke for europæisk økonomi efter Coronakrisen.

Pakken skal ifølge Kommissionens forslag bestå af tre søjler: Genopretning og krisehåndtering, kickstart af økonomien og fokus på, hvad vi har lært af krisen – og hvordan vi undgår en gentagelse.

Genopretningspakken vil blive knyttet til det Europæiske Semester, der er et forum, hvori man koordinerer EU-landenes økonomi- og finanspolitik for at sikre vækst og beskæftigelse i EU. Her analyserer EU-Kommissionen hvert halve år medlemslandenes status på arbejdsmarked, uddannelse og finanser og afgiver på den baggrund nogle anbefalinger til reformer og indsatser i de enkelte lande.

Ved at forbinde genopretningsplanen til det Europæiske Semester sikres det, at investeringerne også bærer frugt i form af reformer, som kan gøre de økonomisk nødlidende EU-landes arbejdsmarkeder stærkere og mere robuste.

Effektiv krisehjælp handler ikke kun om midlertidigt at stoppe blødningen, men i lige så høj grad om at lave en plan for genopretning

- Effektiv krisehjælp handler ikke kun om midlertidigt at stoppe blødningen, men i lige så høj grad om at lave en plan for genopretning. Det er helt rigtigt set at knytte genopretningspakken tæt til det Europæiske Semester. Dermed bliver EU-landenes økonomi mere bæredygtig end den var, før coronakrisen ramte, siger Christiane Miβlbeck-Winberg, Europapolitisk chef i DA.

Finansieringen af pakken skal ske ved at den Europæiske Centralbank optager lån for 5595 milliarder kr. med EU-landene som garanter.

- Europa står ligesom resten af verden foran en massiv og potentielt langvarig økonomisk krise. Vi har derfor brug for ekstraordinære initiativer for på kort sigt at sikre, at den europæiske økonomi ikke bryder sammen og på længere sigt, at EU-landene står stærkere rustet end før coronakrisen ramte, siger Christiane Miβlbeck-Winberg.

EU-Kommissionens udspil skal nu drøftes af regeringscheferne, og det forventes, at der tages stilling på mødet i det Europæiske Råd 18.-19. juni. Det kan blive en afgørende dag for den økonomiske genopretning i EU.

- Det indre marked har gjort den europæiske økonomi til verdens største marked, og derfor skal vi sikre, at EU-landene fortsat kan producere varer, men også at der fortsat er et marked for de varer. Derfor er det vigtigt at støtte den økonomiske genopretning i de lande, der ikke kan klare det alene ved egen hjælp, siger Christiane Miβlbeck-Winberg.

Læs mere om

EU OG INTERNATIONAL