Sidste udkald for et Brexit uden kaos

EU og international

Sidste udkald for et Brexit uden kaos

Artikel

Det er sidste udkald, hvis vi skal undgå kaotiske tilstande med et No-Deal Brexit. Øverst på prioritetslisten står at få en aftale, der sikrer, at medarbejdere fortsat kan bevæge sig frit mellem EU og Storbritannien.

Efter at have forhandlet om en handelsaftale i fem måneder står Storbritannien og EU fortsat ved udgangspunktet. Tiden er ved at løbe ud. En aftale skal være forhandlet på plads inden oktober, hvis den skal kunne godkendes og træde i kraft 1. januar 2021. Derfor mødes EU-Kommissionens formand og formanden for det Europæiske Råd med UK’s premierminister i dag.

Hvis ikke parterne når til enighed inden, vil vi fra 1. januar 2021 stå i en situation, hvor handel mellem Storbritannien og EU vil blive svækket, fordi hverken varer eller tjenesteydelser kan bevæge sig frit mellem landene, sådan som vi kender det i dag.

Det vil være en katastrofe for samhandelen mellem Storbritannien og EU-landene, og dermed også for de mange danske virksomheder, der handler med Storbritannien og i mange tilfælde er repræsenteret i landet med afdelinger og udstationerede medarbejdere. Det vil være endnu værre for britisk erhvervsliv, som pludseligt vil miste den nuværende adgang til det EU, som samlet set er briternes største eksportmarked.

Ingen har interesse i et britisk farvel til EU uden en aftale. Både britiske og europæiske, herunder danske, virksomheder vil tabe på det. Derfor bør der nu udvises politisk lederskab og ansvarlighed

Forhandlingerne om en fremtidig handelsaftale skal levere et resultat senest til oktober, hvis både det britiske parlament og EU-Parlamentet skal nå at godkende det, inden udløbet af overgangsperioden.

Den politiske aftale mellem Storbritannien og EU om indeholder dog en mulighed for at forlænge overgangsperioden. Men en sådan forlængelse skal aftales mellem parterne inden udgangen af juni 2020, fremgår det af aftalen.

- Ingen har interesse i et britisk farvel til EU uden en aftale. Både britiske og europæiske, herunder danske, virksomheder vil tabe på det. Derfor bør der nu udvises politisk lederskab og ansvarlighed. Med Covid-19 har alle politiske processer i realiteten været sat på pause, og derfor er det nu urealistisk at nå at forhandle en samlet aftale på plads inden årets udgang. Muligheden for at forlænge overgangsperioden skal udnyttes, siger Christiane Miβlbeck-Winberg, europapolitisk chef i DA, og fortsætter:

- Mange danske virksomheder har medarbejdere fast udstationeret i UK, og mange danskere rejser frit frem og tilbage for at arbejde i Storbritannien. Derfor er det afgørende for dansk erhvervsliv, at der er fuldt fokus på fortsat at sikre arbejdskraftens fri bevægelighed. Det er en fordel for alle, hvis briterne fortsat er en del af EU’s Indre Marked, men det giver sig selv, at briterne skal acceptere EU’s regler om begrænsninger på statsstøtte til erhvervslivet, miljøstandarder og sociale rettigheder som del af en samlet aftale.

Læs mere om

EU OG INTERNATIONAL