Stine Bosse skal adskille EU-skepsis og skepsis over for fælles mindsteløn

EU og international

Stine Bosse skal adskille EU-skepsis og skepsis over for fælles mindsteløn

Debatindlæg

Europabevægelsens formand opfordrer i debatten om fælles europæisk mindsteløn til, at vi skruer ned for den danske skepsis. Adskil EU-skepsis og skepsis over for mindsteløn.

Ser man rundt i Europa i dag, må man give Europa-Kommissionen ret i, at der i medlemslandene er sociale udfordringer, som skal løses.

Spørgsmålet er bare, hvordan vi bedst løser dem. Og her er der bred dansk enighed om, at en europæisk lovbestemt mindsteløn er et rigtigt dårligt svar på Europas udfordringer.

Europabevægelsens formand, Stine Bosse, har dog i Altinget opfordret til, at vi skruer lidt ned for den danske skepsis. Hun skriver, at regeringens "EU-skeptiske tilgang" er med til at mindske Danmarks indflydelse i EU. Men det er mildt sagt en sandhed med modifikationer.

Vi må adskille EU-skepsis og skepsis over for mindsteløn. Danmark har brug for EU. Men Danmark har også brug for at beskytte den danske model, som har givet os et af verdens mest fredelige, fleksible og fair arbejdsmarkeder.

Konstruktiv dialog eksisterer allerede

Stine Bosse har helt ret i, at vi fra dansk side skal huske at indgå i en konstruktiv dialog med Europa-Kommissionen, hvis vi vil have nogen indflydelse på det endelige udspil.

Men det gør både regeringen, virksomhederne og fagbevægelsen skam også allerede i dag. Der er absolut ingen modsætning mellem en stærk skepsis mod en lovbestemt europæisk mindsteløn og en konstruktiv dialog med Kommissionen.

Det er meget svært at få øje på, hvordan en lovbestemt europæisk mindsteløn bliver den rigtige måde at sikre den sociale bund på.

For hvis ikke vi skulle slå ring om den danske arbejdsmarkedsmodel og råbe vagt i gevær, når den trues – hvem skulle så?

Sagen er jo den, at netop fordi vi igen og igen har flaget for de danske bekymringer, så lytter Europa-Kommissionen også til os. Der lyder helt andre toner fra Kommissionen i dag, end der gjorde for et halvt års tid siden.

Det er selvfølgelig ikke tilfældigt. Det skyldes et vedholdende pres fra Danmark og andre lande med lignende arbejdsmarkedsmodeller. Derfor har vi selvfølgelig også tænkt os at følge sagen til dørs.

Mindsteløn løser ikke Europas udfordringer

Stine Bosse er ligesom Europa-Kommissionen meget optaget af at sikre en "social bund" under Europas lønmodtagere. Og den hensigt har vi selvfølgelig også sympati for.

Men det er meget svært at få øje på, hvordan en lovbestemt europæisk mindsteløn bliver den rigtige måde at sikre den sociale bund på. Der er ganske enkelt intet, der tyder på, at en lovbestemt mindsteløn er et effektivt redskab i den sammenhæng.

Når Stine Bosse bemærker, at nogle lande slet ikke har en minimumsløn, glemmer hun at nævne, at både Danmark og Sverige hører til i den kategori. Begge lande må siges at have nogle af de højeste lønniveauer og bedste arbejdsvilkår i Europa.

Omvendt er nogle af de lande, som har en mindsteløn i forvejen, også dem, hvor der bliver talt mest om "working poor". Altså mennesker, som på trods af fuldtidsarbejde ikke kan få enderne til at mødes, når måneden slutter. Det gælder for eksempel i et land som Frankrig og ikke mindst i kommissionsformandens eget hjemland, Tyskland.

Der er med andre ord grund til at forholde sig skeptisk og have øjnene åbne for andre løsninger end mindsteløn. Det er en trussel mod arbejdsmarkedsmodeller som den danske.

Det er ganske enkelt ikke et godt redskab i arbejdet for et socialt velfungerende Europa.

Bragt på altinget.dk 18. februar 2020 

Læs mere om

EU OG INTERNATIONAL