EU og international

3 positive ting ved Brexit-aftalen og 3 ting, der giver anledning til bekymring

Artikel

EU og UK nåede i sidste time til en aftale, hvor det frygtede klippekants-scenarie blev afværget. DA ser positivt på aftalen og mener, at det er vigtigt, at der er landet en aftale, som lindrer en beklagelig situation. Det er dog ikke uden torne, da Brexit vil betyde en helt ny virkelighed for danske virksom-heder, som kommer til at kunne ses på bundlinjen. Fremover vil det være svært at byde på, og udføre, offentlige opgaver i UK samtidig er den fri be-vægelighed, som er kernen i det indre marked, sat ud af kraft.

Med en Brexit-aftale på plads er det såkaldte klippekant-scenarie undgået. Et meget hårdt Brexit, som ville koste danske virksomheder enorme indtjeningstab, er afværget. Den netop indgåede handelsaftale mellem UK og EU sikrer en række fælles spilleregler, og gør det muligt for danske virksomheder – i et vist omfang – at afsætte varer på det engelske marked. For DA er det vigtigt at sørge for, at Danmark fortsat står stærkt i samarbejdet med UK, og at Brexit-aftalen ikke hindrer import og eksport af varer og know-how. Derudover ligger det DA på sinde at beskytte danske virksomheders store investeringer i UK.

Handelsaftalen sikrer bl.a., at danske virksomheder fortsat kan udstationere deres nøglemedarbejdere i UK og sikrer ens spilleregler på arbejdsmarkedet. Det er positivt, da det ikke svækker danske virksomheders konkurrenceevne yderligere. Dog må danske virksomheder indstille sig på en ny virkelighed, hvor man ikke længere frit kan krydse Nordsøen, da den fri bevægelighed er ophørt. Og det er ikke lykkedes at få en aftale om gensidig anerkendelse af kvalifikationer, hvilket har betydning for danske virksomheders fremtidige konkurrenceevne.

De gode:

  1. Koncerninterne medarbejdere kan stadig krydse grænsen uhindret: Der er lavet en aftale om, at selskaber med datterselskaber i UK fortsat vil kunne sende medarbejdere til UK for at arbejde i den pågældende virksomhed i op til 3 år. Det kalder man koncerninterne udstationeringer. Det er vigtigt for at sikre, at danske virksomheder i UK fortsat kan bemande deres stillinger med den arbejdskraft, de har brug for.
  2. Aftalen sikrer ens spilleregler: Med handelsaftalen er der lavet et sæt fælles spilleregler på arbejdsmarkedet, så danske virksomheder ikke taber i konkurrencen med britiske virksomheder. Det gælder bl.a. ansættelsesvilkår, sundhed og sikkerhed og grundlæggende rettigheder på arbejdspladsen. Dermed sikrer aftalen, at briterne ikke kan sænke sine arbejdsmarkedsstandarder og dermed skabe ulige konkurrencevilkår med danske virksomheders høje standarder. 
  3. Aftale om social sikring: Handelsaftalen indeholder aftaler om koordinering af social sikring samt om social sikring for udstationerede. Koordineringen af social sikring mellem landene betyder, at hverken virksomheder og lønmodtagere skal betale social sikring i flere lande samtidig. Det har stor betydning i forhold til at sikre arbejdskraftens bevægelighed på tværs af landegrænserne i den nye indbyrdes relation mellem UK og EU. Samtidig indeholder aftalen også muligheden for at en arbejdstager bevarer sin sociale sikring i det land, man er udstationeret fra. Dermed er en dansker, som er udstationeret i UK fortsat sikret i Danmark i op til 2 år. Det kan navnlig have betydning for, om danske specialister vil tage kortvarigt ophold i UK herunder ved koncerninterne udstationeringer. Hvis aftalen ikke havde sikret dette, ville det have gjort det sværere for virksomhederne at få medarbejdere til at flytte rundt i virksomheden alt efter, hvor der var behov for deres kvalifikationer.

 
De dårlige:

  1. Ophør af fri bevægelighed: Den frie bevægelighed for arbejdskraft er ophørt efter Brexit. Nu skal arbejdstagere, som ønsker et job i UK, opfylde kravene i UK’s point-system. Det system kan ændres af UK, som det passer dem. Det skaber en større usikkerhed omkring, om man kan komme til UK for at arbejde – medmindre man er ansat hos et dansk selskab med et datterselskab i UK og kan flytte koncerninternt. 
  2. Ingen fælles anerkendelse af kvalifikationer: Der mangler en aftale om gensidig anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer. I EU er der en aftale om gensidig anerkendelse af fx ingeniører, arkitekter, farmaceuter m.v. Den gensidige anerkendelse gælder ikke længere for UK. Det betyder, at det bliver sværere for grupper med særlige kvalifikationer at anvende dem i UK, og sværere for danske virksomheder fremover at anvende arbejdskraft med særlige kvalifikationer fra Storbritannien i Danmark.
  3.  Ingen aftale om fri og uhindret levering af serviceydelser: Der er ikke kommet en aftale om fri levering af serviceydelser og know-how på tværs af grænserne. Det vil sige, at det bliver vanskeligere for danske/europæiske selskaber at levere serviceydelser til kunder i UK. Det er en klar forringelse af vilkårene fra før Brexit og kan betyde, at danske virksomheder mister ordrer.
     

 

 

Læs mere om

EU OG INTERNATIONAL