EU og international

NYE EU-INITIATIVER KAN FJERNE FLERE BESLUTNINGER FRA MEDLEMSLANDE

Pressemeddelelse

Dansk Arbejdsgiverforening er skeptisk overfor EU’s initiativer om den sociale søjle og løngennemsigtighed. EU-Kommissionen vil træffe beslutninger om arbejdsmarkedet på EU-niveau, og dermed tage beslutninger væk fra medlemslandene.

EU-Kommissionen har i dag offentliggjort planer for arbejdet med EU’s sociale søjle og initiativer om løngennemsigtighed for unionens borgere. Det vil udfordre den måde, som det danske arbejdsmarked fungerer på, og vil tage beslutninger om fx arbejdsmarkedet væk fra arbejdsmarkedets parter.

Administrerende direktør i DA Jacob Holbraad siger:

- Vi er tilhængere af et socialt Europa, hvor vi diskuterer sociale forhold og arbejder for bedre vilkår. Men vi er ikke tilhængere af en social union, hvor EU-Kommissionen skal diktere fælles løsninger. I Danmark løser vi vores udfordringer på det område mellem arbejdsmarkedets parter – vores aftalesystem fungerer glimrende og leverer løsninger for virksomheder og arbejdstagere. Kommissionens forslag vil udfordre den model, og det vil være skidt for Danmark.

EU-Kommissionen har også lanceret et nyt direktiv om løngennemsigtighed blandt andet for at fremme ligeløn. Direktivet vil dog være problematisk for det danske arbejdsmarked. Blandt andet vil Kommissionen opstille objektive kriterier for, hvordan medarbejdere skal aflønnes, hvilket kan få stor betydning for danske overenskomster.

- Europa-Kommissionens forslag går langt videre end ligeløn og stiller krav om, at man skal aflønne sine medarbejdere ud fra nogle kriterier, som Kommissionen mener, er objektive. Den tankegang er vi uenige i. Vi mener, at lønnen skal afspejle den værdi, som man bidrager med på virksomheden – og ikke hvilket uddannelsesniveau man har, eller om man i øvrigt lever op til de kriterier, som Kommissionen mener, er objektive. Efter vores opfattelse sikres løn og ligeløn bedst gennem overenskomster. Kommissionens forslag risikerer at kompromittere dette, siger Jacob Holbraad.

Læs mere om

EU OG INTERNATIONAL