Kommissionens nye initiativ skal styrke dialogen mellem arbejdsmarkedets parter i EU

EU og international

Kommissionens nye initiativ skal styrke dialogen mellem arbejdsmarkedets parter i EU

Artikel

Onsdag d. 25. januar 2023 fremlagde Europa-Kommissionen et initiativ bestående af to nye forslag, der skal styrke dialogen mellem arbejdsmarkedets parter i EU. Pakken består af to dele: en meddelelse med fokus på at styrke den sociale dialog på EU-niveau og en rådshenstilling, der skal styrke den sociale dialog på nationalt niveau

Det er for DA positivt, at Kommissionen med forslagene tager initiativ til at skabe bedre rammer for social dialog i EU.

Kommissionen lægger med forslagene op til at udløse den sociale dialogs fulde potentiale. Af meddelelsen fremgår det bl.a., at der er behov for en bedre forståelse af den sociale dialog på tværs af Kommissionens generaldirektorater og en mere sammenhængende tilgang til inddragelse og høring af arbejdsmarkedets parter.

Ét af forslagene går således ud på at oprette social dialog-koordinatorer i Kommissionen, som skal sikre, at arbejdsmarkedets parter bliver inddraget tæt og tidligt i politiktiltag.

Samtidig er det for Kommissionen vigtigt at skabe robuste rammer for kollektive forhandlinger i medlemslandene. I rådshenstillingen lægger EU-Kommissionen op til at styrke parternes kapacitet og opfordrer parterne til at forhandle og indgå kollektive overenskomster.

Parallelt hermed ønsker Kommissionen i meddelelsen, at de europæiske arbejdsmarkedets parter i højere grad forhandler og vedtager aftaler på europæisk plan.

DA har sammen med FH indsendt et fælles positionspapir til Kommissionen, hvor de danske arbejdsmarkedsparter opridser nogle af vores fælles prioriteter for styrkelsen af den social dialog.

Det er derfor godt at se, at Kommissionen lægger op til, at arbejdsmarkedets parter skal inddrages systematisk, meningsfuldt og rettidigt i udformningen og gennemførelsen af nye initiativer.

Samtidig fremgår det af meddelelsen, at man vil indsætte deciderede social dialog-koordinatorer i Kommissionen, hvilket har været et ønske fra DA og FH for at skabe en større og bredere forståelse rundt om i Kommissionen for den danske model.

“Det er glædeligt at se, at Kommissionens nye forslag fornyer det europæiske engagement i den sociale dialog som en hjørnesten i EU's sociale markedsøkonomi og dens konkurrenceevne. Den sociale dialog er særlig vigtig i krisetider, hvilket senest blev bevist under COVID-19, hvor arbejdsmarkedets parter forhandlede en lang række aftaler for at komme igennem pandemien. Arbejdsmarkedets parter bør også spille en central rolle i den grønne og digitale omstilling, hvor omskoling og opkvalificering spiller en helt central rolle, hvis vi som samfund skal lykkes”, siger Christiane Miβlbeck-Winberg, Europapolitisk chef I DA.

Det forventes, at Rådet vil tage stilling til Kommissionens rådshenstilling i juni måned.

Læs mere om

EU OG INTERNATIONAL