Integration

Gastro-boom blandt ufaglærte

DA Analyse

Antallet af ufaglærte job inden for tilberedning af mad er mere end fordoblet siden årtusindskiftet. Det understreger, at ufaglærte er en vigtig del af fremtidens arbejdsmarked, men det er også et tydelig tegn på, at når nogle jobtyper forsvinder - f.eks. ved ændrede forbrugsvaner, ny teknologi eller automatisering - så opstår andre i kølvandet på udviklingen.

De enkelte arbejdsfunktioner på arbejdsmarkedet varierer kraftigt i størrelse og påvirkes ikke mindst af en meget forskellig udvikling over tid. De enkelte job bliver også påvirket forskelligt af konjunkturerne og af ændringerne i efterspørgslen efter varer og serviceydelser.

Et godt eksempel er, at antallet af job inden for manuelt arbejde med tilberedning af mad har været støt stigende, og det er nu 2½ gange større end i år 2000. Det er job som køkkenassistent, cafémedarbejdere, tilberedning af fastfood, cateringassistenter eller afryddere. For de fire andre jobtyper i top fem over antallet af ufaglærte job har tendensen derimod været svagt nedadgående eller stabil kurve siden finanskrisen, jf. figur 1. 

Madjob stormer frem

Samlet set udgør de 5 hyppigste jobfunktioner ca. 175.000 job, heraf er godt 57.000 job inden for rengøringsarbejde i private hjem, kontorer og hoteller, og knap 29.000 job inden for manuelt arbejde med tilberedning af mad. 

Gamle forsvinder, nye opstår

Forandringer på arbejdsmarkedet påvirker også det samlede antal af ufaglærte job. Mens antallet af job på højt kvalifikationsniveau har været støt stigende siden 2000, ser det noget anderledes ud for antallet af ufaglærte job og job på mellemhøjt kvalifikationsniveau. 

I 2016 var der i alt godt 330.000 ufaglærte job i Danmark. Men fra 2000 til 2016 har der været store udsving. De seneste knap 5 år er der kommet 40.000 flere ufaglærte job på det danske arbejdsmarked, men finanskrisen påvirkede antallet af job negativt. 15 år tidligere i 2000 var der det samme antal ufaglærte job på arbejdsmarkedet.

Antallet af job på mellemhøjt kvalifikationsniveau har været nogenlunde stabilt gennem årene, men falder dog efter finanskrisen ligesom de ufaglærte job.

De ufaglærte job er ikke ved at forsvinde

Særligt de ufaglærte job blev hårdt ramt af finanskrisen med et betydeligt fald fra 2008 og frem til 2014. Krisen bragte antallet af ufaglærte job ned på det laveste niveau i perioden.

Ufaglærte job er konjunkturfølsomme

Arbejdsfunktionerne varierer kraftigt i størrelse og påvirkes ikke mindst af, at arbejdsfunktioner gennemgår en meget forskellig udvikling over tid. Udbredelsen af e-mails mindsker behovet for postbude, mens antallet af pakkeudbringere stiger, som konsekvens af øget nethandel. De enkelte job bliver også påvirket forskelligt af konjunkturerne.  

De ufaglærte job er meget forskellige som eksempelvis pakkeriarbejder, rengøringsassistent, køkkenmedhjælper, chauffør eller jord- og betonarbejder. Nogle jobtyper vokser i antal, bl.a. som følge af den teknologiske udvikling og ændrede efterspørgsel som fx madjob, mens andre langsomt forsvinder. 

Sådanne forskydninger kan være med til at forstærke billedet af, at ufaglærte job forsvinder, da jobskabelse ikke får lige så stor opmærksomhed som jobnedlæggelser. Men mobiliteten høj på det danske arbejdsmarked, og uanset uddannelsesbaggrund er der gode muligheder for at skifte job med knap 800.000 jobåbninger hver år. 

Kvalifikationsniveau og DISCO-koder

Antallet af ufaglærte job i denne analyse gælder alene de job, der er på virksomheder, der har ansatte svarende til mindst 10 fuldtidsbeskæftigede, så virksomheden er stor nok til, at indberette til lønstatistikken.
Dermed er det samlede antal ufaglærte job større end de 330.000 ansættelsesforhold, som indgår i denne analyse.

Klassificeringen af jobbets kvalifikationsniveau følger den danske version af den internationale fagklassifikation, også kaldet DISCO.

Lavt kvalifikationsniveau omfatter jobfunktioner inden for hovedgruppe 8 (operatør- og monteringsarbejde samt transportarbejde) og hovedgruppe 9 (andet manuelt arbejde). Det er disse job, der her omtales som ufaglærte job.

Mellemhøjt kvalifikationsniveau defineres som DISCO 4-7, det vil sige almindeligt kontor- og kundeservicearbejde, service- og salgs-arbejde, arbejde inden for landbrug, skovbrug og fiskeri ekskl. medhjælp samt håndværkspræget arbejde.

Højt kvalifikationsniveau defineres som DISCO 1-3, der indebærer ledelsesarbejde, arbejde, der forudsætter viden på højeste niveau inden for pågældende område, og arbejde, der forudsætter viden på mellemniveau.

Der ses bort fra ansættelsesforhold i arbejdsfunktioner inden for militært arbejde (DISCO 0) og fra ansættelsesforhold, hvor der ikke er angivet en arbejdsfunktion.

Klassifikationen af højt, mellemhøjt og lavt kvalifikationsniveau er dog ikke entydig. Selvom hovedgruppe 8 og 9 hovedsagligt rummer ufaglærte job, er der også job heriblandt, hvor der kræves en erhvervskompetencegivende uddannelse. Omvendt for f.eks. hovedgruppe 5, der også rummer job, der ikke kræver en uddannelse. Opdelingen følger dog gængse opgørelsesmetoder.

Med indførelsen af DISCO-08 implementerer Danmarks Statistik den nuværende klassifikation af arbejdsfunktioner. Nogle arbejds-funktioner rykker hovedgruppe med den nye gruppering, hvilket fører til store forskydninger i fordelingen af job på henholdsvis lavt, mellemhøjt og højt kvalifikationsniveau, når der ses længere tilbage end 2010.
Derfor er de gamle arbejdsfunktioner i nærvæ-rende analyser omklassificeret, så de er placeret i overensstem-melse med det gældende system i hele perioden.

Læs mere om

INTEGRATION