Integration

Danmark kan blive bedre til integration

Debatindlæg

Berlingskes konklusion, om at Danmark har bedre styr på integrationen end Sverige, er forkert, konkluderer DA's chefkonsulent, Rasmus Brygger.

»Derfor har vi bedre styr på integrationen end Sverige« skriver Berlingske på lederplads 3. juni og konkluderer på baggrund af nye tal udgivet af Nordisk Råd, at Danmark er bedre til at integrere udlændinge på arbejdsmarkedet. Berlingske påstår i samme forbindelse, at nye tal modsiger tidligere analyser fra min hånd, der viser det stik modsatte: Nemlig, at Sverige får flere flygtninge i job.

Men Berlingskes konklusion er forkert. Den første fejl er, at de tal, som Berlingske henviser til, slet ikke kan sige noget om integrationsindsatsen. De tæller nemlig alle ikke-EU borgere under ét og tæller derfor også den store gruppe af udenlandske arbejdstagere med, som ikke er underlagt nogen integrationsindsats.

Den anden fejl er, at Berlingske læser tallene forkert. Ifølge den rapport, som Berlingske henviser til, har Sverige faktisk en større andel udlændinge i job end Danmark. Når Berlingske alligevel kommer frem til modsatte konklusion, skyldes det tal, der viser en højere ledighed blandt udlændinge i Sverige end i Danmark. Men når Sverige som nævnt får flere i job end Danmark, skyldes forskellen formentlig, at Danmark har lidt færre etniske danskere i arbejde end svenskerne, og at størstedelen af arbejdsløse udlændinge i Danmark ikke registreres som ledige. Der er altså ikke grundlag i tallene for at skrive, at Sverige »bakser med integrationen« i sammenligning med bl.a. Danmark.

Hvad siger tallene om flygtninge så? To undersøgelser fra hhv. OECD og Nordisk Ministerråd har for nylig kigget på flygtninges integration. Efter otte års ophold er 41 pct. af kvindelige flygtninge i job i Sverige. I Danmark er tallet 30 pct. For mænd er forskellen mindre, men også her fører Sverige. Konklusionen er entydig: Danmark får færre flygtninge i job end Sverige.

Integrationsområdet er desværre præget af mange fejllæsninger af data. Derfor er det vigtigt at holde tungen lige i munden, når man konkluderer så hårdt, som Berlingske gør.

Når jeg debatterer dette, er det ikke for at tale den danske integrationsindsats ned. Tværtimod har vi i de seneste par år set en fordobling i andel af flygtninge i beskæftigelse, bl.a. som resultat af ambitiøse reformer. Men de skandinaviske sammenligninger er vigtige, fordi de viser, at vi i Danmark har et potentiale for at gøre det endnu bedre.

Debatindlæg bragt i Berlingske d. 11. juni 2019

Læs mere om

INTEGRATION