Løn og ansættelse

Lovændring forhindrer fuld indsigt i sygedagpengesager

Artikel

Når 2018 bliver til 2019 vil arbejdsgivere som udgangspunkt ikke have adgang til sundhedsoplysninger om en sygemeldte medarbejder. Det er resultatet af en ændring i sygedagpengeloven og lov om aktiv socialpolitik, som folketinget netop har vedtaget.

Lovændringen vil indskrænke arbejdsgivernes mulighed for se kommunerne efter i sømmene ved refusion af dagpenge i forbindelse med sygemeldt medarbejder. Ændringen vedrører sygedagpenge og ressourceforløbsydelse under jobafklaringsforløb.

Begrænsning i arbejdsgivernes indsigt i medarbejderes helbredsoplysninger kunne tolkes som om, arbejdsgiverne ønsker at snage i medarbejderens personlige forhold. Det er på ingen måde korrekt. Arbejdsgivere har ingen interesse i at snage i oplysninger om deres sygemeldte medarbejderes sundhed. De ønsker alene at have adgang til relevante oplysninger. Og det er netop både relevant og legitimt, at arbejdsgiverne har kendskab til informationer som har betydning for den refusion af dagpenge, de er berettigede til.  Den lovændring, som Folketinget har netop har vedtaget, er en fravigelse af de normale forvaltningsretlige regler og principper, som fastslår, at en part i en sag naturligvis skal have adgang til de oplysninger – også sundhedsoplysninger -  som er afgørende for, at man som part kan varetage sine interesser i en refusionssag. Nu efterlades arbejdsgiverne chanceløse og ude af stand til at vide, om kommunen har truffet den rigtige afgørelse.

Lovændringen betyder ikke, at arbejdsgivere aldrig skal have sundhedsoplysninger. Arbejdsgiveren skal stadig have oplysningerne, hvis det har betydning for refusionssagen, og hensynet til medarbejderen ikke vejer tungere. Det bliver derfor afgørende at få klar information i den vejledning til de kommunale sagsbehandlere, som ministeren har lovet. Ellers er der også risiko for, at vi ender med 98 forskellige praksisser for udbetaling af refusion til virksomheder med sygemeldte medarbejdere.

Læs mere om

LØN OG ANSÆTTELSE