Løn og ansættelse
Reallønsstigninger på niveau med sidste højkonjunktur
10. oktober 2018
DA Analyse
Selv om lønstigningerne gennem de seneste år har ligget på et moderat niveau, så har det samme været tilfældet for inflationen. Det betyder, at reallønnen i dag stiger ligeså meget som under den seneste højkonjunktur i midten af 00’erne.
Lønningerne stiger i øjeblikket mere end priserne på dagligvarer og tjenester, og det betyder, at danske lønmodtagere over en bred kam kan købe mere for deres penge hvert eneste kvartal.
Selvom de nominelle lønstigninger har ligget på et lavere niveau siden krisen i 2009, så har det samme været tilfældet for udviklingen i forbrugerpriserne – også kaldet inflationen. Dermed har der været en betydelig reallønsfremgang.
I den private sektor er reallønnen steget med i gennemsnit 1,4 pct. pr. år siden opsvinget i dansk økonomi startede i midten af 2013. Dermed er stigningerne i reallønnen omtrent lige så store, som de var under sidste højkonjunktur i 2005-2008, hvor reallønnen i gennemsnit steg med 1½ pct.
Reallønsstigninger i den private sektor
Lønmodtagere har stor reallønsfremgang
Reallønsstigningerne komme alle lønmodtagergrupper til gode. Siden 2014 har både lønmodtagen, der arbejder på højt kvalifikationsniveau, håndværkeren og maskinarbejderen fået årlige reallønsstigninger på mindst 1,1 pct.
"Det er værd at glæde sig over reallønsfremgangen. For de danske lønmodtagere er det i sidste ende udviklingen i reallønnen, der betyder noget. Det tror jeg også, at lønmodtagerne har forståelse for. Og derfor har de sænket deres lønforventning i forhold til det, vi så op til finanskrisen.", siger cheføkonom Anders Borup Christensen.