Løn og ansættelse

Derfor tjener mænd mere end kvinder

Debatindlæg

Med kampagnen 'Løgnen om ligestillingen' har Ekstra Bladet den seneste tid sat fokus på forskellige temaer, der alle på en eller anden måde viser noget om forskellene mellem mænd og kvinder.

En af de ting, der er blevet stillet skarpt på, er “ løngabet”. Her fremhæves det, at der er 13 procents forskel på mænds og kvinders løn. Og det er helt korrekt, men det er der altså ikke meget 'løgn om ligestilling' over. For der er ingen, der er uenige i, at mænd tjener mest.

Forklaringen er, at der er en masse forskelle mellem den måde, mænd og kvinder arbejder på. Mænd arbejder også i langt højere grad på skæve tidspunkter end kvinder. Omvendt har kvinder i gennemsnit flere sygedage med løn end mænd. Kvinder tager også oftest barns første sygedag.

Kvinder arbejder færre timer end mænd og vælger i højere grad arbejdspladser, hvor lønnen er lidt lavere, mens mulighederne for at gå tidligt er bedre. Her fremhæves det, at der er 13 procents forskel på mænds og kvinders løn. Og det er helt korrekt, men det er der altså ikke meget 'løgn om ligestilling' over. For der er ingen, der er uenige i, at mænd tjener mest.

Forklaringen er, at der er en masse forskelle mellem den måde, mænd og kvinder arbejder på. Det er de forskelle, der er skyld i de 13 procent. For eksempel har mænd markant mere overarbejde end kvinder. Mænd arbejder også i langt højere grad på skæve tidspunkter end kvinder. Omvendt har kvinder i gennemsnit flere sygedage med løn end mænd. Kvinder arbejder færre timer end mænd og vælger i højere grad arbejdspladser, hvor lønnen er lidt lavere, mens mulighederne for at gå tidligt er bedre.

Mænd vælger også i højere grad de mere tekniske fag, der - for begge køns vedkommende - giver en højere gennemsnitsløn end omsorgsfagene, som kvinder typisk vælger.

Alle de ting - og en masse andre lignende - gør, at mænd tjener mere end kvinder. Derfor er der en forskel på de 13 procent. Sagt på en anden måde: Hvis vi vil gøre noget ved lønforskellen på de 13 procent, så skal vi gøre noget ved årsagerne til den. Dem er der rigtig mange af, men ingen af dem falder under kategorien 'løgn om ligestilling'.

Bragt i Ekstra Bladet 5. april 2019

Læs mere om

LØN OG ANSÆTTELSE