Løn og ansættelse

Mangfoldighed på arbejdsmarkedet er nødvendigt for at få alle talenter i spil

Debatindlæg

Af Brian Mikkelsen, adm. dir. i Dansk Erhverv, Lars Storr-Hansen, adm. dir. i Dansk Byggeri, Jacob Holbraad, adm. dir. i Dansk Arbejdsgiverforening, Mette Fjord, chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed i Dansk Industri

Tolerance og plads til forskellighed er en vigtig ingrediens i opskriften på stærke virksomheder. Uden mangfoldighed og rummelighed på de danske arbejdspladser taber vi vigtige talenter på gulvet. Vi har brug for alle de dygtige mennesker, der kan skabe vækst og velstand i Danmark.

Derfor arbejder danske arbejdsgivere for, at der er plads til alle på kontorerne, i butikkerne, i skurvognene og i maskinhallerne.

Der er sket store landvindinger på LGBT+-området de seneste årtier i Danmark. Vi lever i et land, hvor LGBT+-personer har markant bedre vilkår end mange andre steder i verden. Det skal de blive ved med at have. Men det kræver, at vi fortsat arbejder for sagen hver eneste dag.

Vi skal sikre, at vores arbejdspladser og samfund rummer vores forskelligheder, så alle oplever, at der er plads til at være den, de er. Mange virksomheder arbejder allerede med mangfoldigheds- og ligestillingspolitikker, så køn, hudfarve, alder og seksuel orientering ikke bliver en barriere for at ansætte og arbejde med de bedste.

Alle forskelligheder kan nemlig bidrage til at gøre danske virksomheder stærkere. Forskellige øjne giver forskellige perspektiver på produkter og ydelser eller kendskab til nye markeder og kundegrupper.

Samtidig er rummeligheden afgørende for, at medarbejderne trives. Og trivsel skal der til, hvis man vil drive en effektiv og bæredygtig virksomhed. Mangfoldighed kan med andre ord være godt for forretningen.

Usunde arbejdsmiljøer, der ikke giver plads til forskellighed, hører heldigvis til sjældenhederne i Danmark. Men vi har alle et ansvar for at tage kampen op og trække i den rigtige retning. Det gælder såvel kollegaer som arbejdsgivere.

Diskriminationen trives bedst, når den kan flyve under radaren. Hvis den skal bekæmpes, så skal den hives frem i lyset. Derfor skal vi alle - virksomheder, ledere og kollegaer - være på vagt, hvis der sker diskriminerende adfærd på jobbet.

Dét fokus er prideugen blandt andet med til skabe. Derfor går Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Industri, Dansk Erhverv og Dansk Byggeri med i prideparaden i denne uge. Vi går i flok for mangfoldighed og plads til alle på arbejdsmarkedet.

Bragt i Jyllands-Posten 16. august 2019

Læs mere om

LØN OG ANSÆTTELSE