DA til FH: Fagbevægelsen burde tage ligestilling mere alvorligt

Løn og ansættelse

DA til FH: Fagbevægelsen burde tage ligestilling mere alvorligt

Debatindlæg

FH's anklager vidner om modvillighed til at anerkende arbejdsmarkedsstatistikker, der strider imod deres politiske holdninger.

Af Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør i DA

En frustrerende ting ved diskussionen om ligestilling er, at den nogle gange handler mest om at være indigneret, sende ”et politisk signal” og vise de rette holdninger frem for at tage livtag med de faktiske problemer. 

Et nyligt eksempel på den tendens er kommet fra FH’s næstformand Majbrit Berlau, som i Altinget kritiserer DA og mig for researchsjusk og andre ting. 

FH’s nye holdning til VIVE’s analyser
Anledningen til diskussionen er en rapport om kvinder og mænds løn, som forskningscentret Vive står bag.

Rapporten viser, at stort set hele lønforskellen mellem mænd og kvinder i Danmark kan forklares med, at de to køn grupperer sig forskelligt i forhold til uddannelse og jobfunktion, samt – som noget nyt i forhold til tidligere analyser – at kvinder og mænd grupperer sig forskelligt på den enkelte arbejdsplads.

Hvis man justerer for det, er der en beskeden forskel på 1,8 procent (en såkaldt ”uforklaret” lønforskel). Den var tidligere noget højere.

FH mener ikke, at Vive's analyse kan bruges til at sige noget om forskelsbehandling. Det stiller DA i lidt af et dilemma. Vive har i årevis publiceret lignende analyser, og fagbevægelsen har, med udgangspunkt i Vive's analyser, konsekvent fremført, at en ”uforklaret” lønforskel er det samme som forskelsbehandling.

Hvis der var mange tilfælde af forskelsbehandling, ville FH formentlig have rejst et stort antal sager. Men det har de ikke.

Men nu mener FH altså pludselig det modsatte, nemlig at en uforklaret lønforskel ikke er det samme som forskelsbehandling. Det er glædeligt, fordi det er korrekt. Men det er samtidig trist, fordi anledningen til FH’s holdningsskifte tilsyneladende er, at Vive's nye analyse ikke passer til FH’s politiske holdninger.

FH mener som sagt ikke, at Vive rapport giver anledning til at betvivle, at forskelsbehandling er et udbredt fænomen i Danmark, selv om den viser, at lønforskellen mellem mænd og kvinder er lille. Det skyldes, at FH ifølge Majbrit Berlau har ”erfaring” med, at forskelsbehandling finder sted. 

Det er ikke klart, hvad det er for en erfaring, der henvises til. Hvis der var mange tilfælde af forskelsbehandling, ville FH formentlig have rejst et stort antal sager. Men det har de ikke. Der rejses stort set aldrig sager om ligeløn, heller ikke selv om der gennem mange år er lavet tiltag for at gøre det så nemt som muligt. 

Samarbejde er vejen frem
Det er nedslående, at Majbrit Berlau runder sit indlæg af med at sende en ”stærk opfordring” til regeringen og Folketinget om at skabe en model for lønåbenhed. Den danske fagbevægelse har 100 års succes med at skabe verdens bedste arbejdsmarked. Det skyldes, at man har taget ansvar og lavet aftaler frem for at gøre arbejdsmarkedet til en politisk kampplads. Det ville være ærgerligt at ændre på den linje.

Derudover har vi allerede en model for lønåbenhed i Danmark. Siden 2006 har danske virksomheder med mindst 35 ansatte årligt udarbejdet en oversigt, der viser lønforskellen mellem mænd og kvinder på arbejdspladsen. Sidste år omfattede loven cirka 1,5 millioner lønmodtagere.

Men siden 2006 har fagbevægelsen ikke rejst en eneste sag om forskelsbehandling med udgangspunkt i statistikkerne. Hvorfor tror FH, at det vil gøre nogen forskel, at endnu flere virksomheder omfattes af loven? 

Frem for at blive vred over analyser med ubekvemme konklusioner burde FH tage ligestillingen alvorligt og tage livtag med de faktiske problemer. Bag den krigeriske facade har DA og FH faktisk allerede et udmærket samarbejde om ligestilling. Forhåbentlig kan det på sigt skabe nogle forbedringer.

Læs mere om

LØN OG ANSÆTTELSE