Løn og ansættelse

Ny ferielov sikrer, at ingen mister noget

Artikel

Det nye feriesystem træder i kraft i 2020. Et enigt folketing har vedtaget en overgangsordning, som sikrer, at ingen mister noget, når vi går fra det gamle til det nye system.

Vi plejer at spare ferie op det ene år og afholde det året efter. I stedet skal man nu spare op og afholde ferie løbende. Det kan på overfladen lyde simpelt nok. Men overgangen til det nye feriesystem, der træder i kraft i år, er en stor opgave for virksomhederne.

- Skiftet til det nye feriesystem er en stor administrativ øvelse. Der skal tages hensyn til de ansatte og virksomhedernes behov, men det er ikke uden omkostninger. Derfor har arbejdsmarkedets parter med støtte fra hele Folketinget lavet en overgangsordning, siger ansættelsesretschef i Dansk Arbejdsgiverforening Flemming Dreesen.

Ingen mister noget

Overgangsordningen sikrer, at ingen mister noget. De, der allerede er på arbejdsmarkedet, får indefrosset feriepenge fra det gamle system. De penge bliver udbetalt, når personen når folkepensionsalderen eller forlader arbejdsmarkedet. Der er ikke mulighed for at få udbetalt pengene nu og her.

Beslutningen om ikke at gøre det muligt at få pengene ud med det samme har været genstand for en del debat i medierne. Der er også stillet et borgerforslag om det. Men der er gode grunde til, at pengene ikke kan udbetales.

- Der er tale om meget store milliardbeløb. Et helt års feriepenge for alle danskere svarer til op imod 90 milliarder kroner. I mange tilfælde indgår feriepengene i virksomhedernes likviditet, og de kan ikke bare trækkes ud og udbetales, uden at virksomhederne vil stå og mangle dem, siger ansættelseschef Flemming Dreesen.

Derudover kan det have konsekvenser for samfundsøkonomien, hvis man pludselig sender 90 mia. kroner ekstra ud til danskerne. Det kan overophede økonomien, så priserne stiger, og arbejdspladser går tabt.

Klare regler

Skiftet til det nye feriesystem skyldes en henvendelse fra EU-Kommissionen om, at de gamle danske ferieregler ikke er i overensstemmelse med EU-reglerne. Her er reglerne klare: Der skal sikres 25 dages betalt ferie hvert år, og feriepenge kan ikke udbetales løbende, men kun når ferien afholdes. Det tager det nye feriesystem højde for, men det rykker ikke ved det grundlæggende.

Der er ingen, der mister noget. De opsparede feriepenge finder tilbage til den rette lønmodtager

- Der er ingen, der mister noget. De opsparede feriepenge finder tilbage til den rette lønmodtager. Og alle har ret til 25 dages ferie om året– også fremadrettet, siger ansættelsesretschef Flemming Dreesen.

Læs mere om

LØN OG ANSÆTTELSE